Trappist Westmalle Extra krijgt een gloednieuw bierglas

Broeder-overste Benedikt was als architect-ingenieur zelf nauw betrokken bij het ontwerp. Het nieuwe glas is anders dan alle andere trappistglazen.
06/06/2024 - 15:27
Het lichte bier Westmalle Extra in zijn unieke nieuwe glas
Het lichte bier Westmalle Extra in zijn unieke, nieuwe glas © Trappist Westmalle

De Westmalle Extra is een nieuw bier met een lange traditie. Pas drie jaar geleden beslisten de monniken van de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart om hun Extra op ruime schaal te verdelen. Tot dan was dit bier maar heel beperkt verkrijgbaar aan de poort of in Café Trappisten, tegenover de abdij. Toch is het een van de oudste bieren van de abdij. De oorsprong ervan gaat terug tot in 1836. Het werd aanvankelijk alleen door de monniken en hun gasten gedronken bij de maaltijd.

Westmalle Extra is een blond bier van hoge gisting met een – naar trappistnormen – laag alcoholgehalte van 4,8%. Net als de Dubbel en de Tripel is het een ‘levend’ bier dat hergist op de fles. Trouwens wordt voor de Extra dezelfde gist gebruikt als voor de andere Westmallebieren. 

In tegenstelling tot de Dubbel en Tripel, die in een gemakkelijk herkenbaar kelkglas worden geschonken, bestond er voor de Extra nog geen specifiek glas. Toch werd daar al snel de nood aan gevoeld omdat een kelkglas niet echt gepast is voor een bier van nog geen 5 procent. Een werkgroep boog zich over het ontwerp. 

Nieuw glas knoopt aan bij geschiedenis

Broeder Benedikt, overste van de abdij, was als architect-ingenieur zelf nauw betrokken bij het ontwerp. 

Als vertrekpunt voor het moderne ontwerp, grepen we terug naar conische Westmalleglazen uit de jaren 20 en 30 van vorige eeuw.

Het historische Extra-glas (links) en het nieuwe ontwerp (rechts)
Het historische Extra-glas (links) en het nieuwe ontwerp (rechts) © Trappist Westmalle

'Het waren glazen zonder voet, vaak afgewerkt met een emaillen bedrukking en zilveren rand. Op sommige glazen stond ‘Extra’ of ‘Extra-gersten’, op andere alleen ‘Trappistenbier’ met het AW-logo. Bij de maaltijd in de abdij gebruiken de gasten nog altijd een gelijkaardig glas zonder versieringen.'

Het nieuwe Westmalle-glas wordt geproduceerd in Portugal. De buitenkant is rond, terwijl de binnenkant tien facetten telt. In de bodem is het AW-logo verwerkt en op de rand onderaan staat de tekst ‘gebrouwen binnen de muren van de trappistenabdij’. 

Een gespecialiseerd bedrijf in de Noorderkempen bedrukt de glazen. De decoratie vermeldt het rood-witte AW-logo met daarboven in het karakteristieke lichtblauw van de Extra de naam ‘Westmalle’ en eronder de tekst ‘Trappist Extra’. 

Waarom brouwen de Trappisten bier?

Volgens de regel van Sint-Benedictus moeten trappisten met handenarbeid instaan voor hun eigen levensonderhoud. Daarom ontwikkelen de monniken van oudsher allerhande ambachtelijke en industriële bedrijvigheden.

Binnen de muren van de abdij van Westmalle zijn een brouwerij, boerderij, bakkerij en kaasmakerij gevestigd. Ze maken geen luxeartikelen, maar wel kwalitatieve basisproducten.

De trappisten streven geen winst na. De inkomsten zijn bestemd voor het levensonderhoud van de monniken, het onderhoud van het klooster, de verloning van de mensen die in de abdij werken en de nodige investeringen. Het overige wordt besteed aan ontwikkelingsprojecten en mensen in nood,  zoals de traditie het voorschrijft.

Bron: Trappist Westmalle