Wanneer artificiële intelligentie heiligen een gezicht geeft

Op het Instagram-account @timeinprayer verschijnen regelmatig ultrarealistische portretten van heiligen gemaakt met AI-software. Te ontdekken waard!
20/06/2024 - 14:35
Lutgardis van Tongeren 1182 - 1246
Lutgardis van Tongeren 1182 - 1246 © Franck Galbavy, @timeinprayer via Instagram

Benieuwd hoe jouw favoriete heilige eruit heeft gezien? Franck Galbavy (46), een Slovaakse katholiek met een passie voor design, fotografie en schilderkunst, geeft ze een gezicht met behulp van het AI-programma Midjourney en fotobewerkingssoftware. 

'Toen ik op zoek was naar prenten van heiligen, stelde ik vast dat de bestaande afbeeldingen mij niet aanspraken', vertelt Galbavy. 

Het ontbrak hen aan warmte en aantrekkingskracht. Dat was voor mij de aanleiding om nieuwe beelden te creëren. 

Hij wil heiligen portretteren als 'warm, vriendelijk en toegankelijk om ze benaderbaar te maken'. Zijn grafische en technische talenten wil hij ten dienste stellen van het gebed dat veel voor hem is gaan betekenen. 

'Nadat ik opgroeide in een katholiek gezin, heb ik afstand genomen van het geloof', vertelt hij aan Aleteia. 'Op het dieptepunt van mijn leven onderging ik echter een diepgaande spirituele transformatie dankzij de kracht van het gebed, zowel van degenen die voor mij baden als van mijn eigen gebeden tot God en de heiligen.'

Creatief proces

Elk portret is het resultaat van een creatief proces. 

'Het kost me ongeveer een uur of twee om een ​​afbeelding te maken', legt Galbavy uit. 'Mijn eerste concept laat ik door een generatief AI-programma lopen dat afbeeldingen maakt op basis van prompts. Vervolgens doorloop ik, in sommige gevallen, wel 100 iteraties en aanpassingen totdat ik het gewenste resultaat krijg. De finale versie wordt verfijnd in een foto-editor voor die te publiceren.'

Perfect of heilig? 

Galbavy plaatst elke dag een nieuw portret op zijn Instagram-account @timeinprayer dat ondertussen 14.600 volgers heeft. Interessant is ook de korte levensbeschrijving (in het Engels) bij de portretten. Een bezoekje meer dan waard. 

Toch kan je bij het zien van zoveel lichamelijke perfectie misschien een zeker onbehagen bekruipen. Dan is het goed om je te herinneren dat heiligheid en perfectie (lichamelijk of anderszins) toch twee verschillende zaken zijn. En je moet al helemaal niet voldoen aan een schoonheidsideaal om heilig te worden of te verlangen naar een heilig leven. 

Bron: Aleteia (Engels)