Paus Franciscus neemt afscheid van biechtvader

Op zondagochtend ging de paus onverwacht naar de andere kant van Rome. Hij groette het opgebaarde lichaam van pater Manuel Blanco, zijn biechtvader.
24/06/2024 - 14:42
Paus Franciscus eert zijn overleden biechtvader pater Manuel Blanco Rodríguez
Paus Franciscus eert zijn overleden biechtvader pater Manuel Blanco Rodríguez © Vatican Media

De franciscaner pater Manuel Blanco Rodríguez overleed vorige week op de leeftijd van 85 jaar. Hij ligt opgebaard in de kerk Santi Quaranta Martiri e San Pasquale Baylon waar hij 44 jaar lang leefde en werkte. 

In 2015 onthulde paus Franciscus in een interview dat hij elke vijftien tot twintig dagen bij Blanco ging biechten. 

Ik biecht bij een franciscaner pater, pater Blanco. En nee, ik heb nog nooit een ambulance moeten bellen om hem terug te brengen omdat hij bang was voor mijn zonden!

Paus Franciscus

Behalve biechtvader van de paus vervulde pater Blanco verschillende functies in zijn orde, waaronder vice-rector, decaan en hoogleraar filosofie aan de fran­cis­ca­ner pontificale universiteit Antonianum

Verrassingsbezoek

Volgens pater Josè Manuel Sanchis Cantó, die ook woont in de kerk Santi Quaranta Martiri e San Pasquale Baylon, was het bezoek van de paus een complete verrassing. 

'Vanmorgen voor 7 uur ging de deurbel en de pater-overste vertelde ons dat er iemand uit het pauselijke huishouden was gearriveerd', zei pater Josè Manuel. 'Toen ik de deur opende, vertelde een Vaticaanse gendarme ons dat de paus spoedig zou arriveren', zei hij. 'Alle broeders kwamen naar de sacristie waar de kist van pater Manuel zich bevindt, en toen arriveerde de paus en begroette ons.'

Volgens pater Josè Manuel sprak de paus over pater Blanco als 'een goede mens, barmhartig en zachtaardig'. Daarna sprak de groep het ochtendgebed uit en bracht Franciscus enkele ogenblikken vol eerbied door bij de kist.

Hulde aan alle franciscanen

Na het Angelusgebed op het Sint-Pietersplein op zondagmiddag noemde de paus zijn overleden biechtvader en bracht hij hulde aan alle franciscanen. 

'Eergisteren overleed pater Manuel Blanco, een franciscaan die vierenveertig jaar in de kerk van Santi Quaranta Martiri e San Pasquale Baylon in Rome heeft gewoond. Hij was een overste, een biechtvader, een raadsman. Door hem te herdenken, zou ik graag zoveel franciscaner broeders, biechtvaders en predikers willen gedenken, die de Kerk van Rome eer brachten en brengen. Dank aan hen allemaal!'

Bronnen: Catholic Herald (Engels) - Vaticaan (Engels)