Inspirator van contemplatieve beweging Thomas Keating overleden

Via ‘centering prayer’ en ‘contemplative outreach’ bracht de trappist het contemplatieve gebed buiten de kloosters en binnen het bereik van leken.
28/10/2018 - 15:00
Thomas Keating 1923-2018
Thomas Keating 1923-2018 © Contemplative Outreach / Cynthia McAdoo

Thomas Keating overleed op 25 oktober 2018 in St. Joseph’s Abbey in Spencer, Massachusetts, VS, waar hij 20 jaar abt was. 

In 1971 werd hij uitgenodigd naar Rome waar paus Paulus VI na het Tweede Vaticaans Concilie priesters, bisschoppen en religieuzen aanmoedigde om de christelijke contemplatieve traditie te vernieuwen. 

Als antwoord ontwikkelde hij met 2 medetrappisten de gebedspraktijk van ‘centering prayer’. Een vorm van stil gebed rond het centrum van Gods aanwezigheid. Ze baseerden zich op de praktijk van lectio divina, op de anonieme 14de-eeuwse klassieker De wolk van niet-weten en op christelijke mystici zoals Johannes Cassianus, Franciscus van Sales, Teresa van Avila, Johannes van het Kruis, Thérèse van Lisieux en Thomas Merton. Maar ook op gebedsadvies van Jezus zelf in de Bergrede:

Maar als jullie ​bidden, trek je dan in je huis terug, sluit de deur en ​bid​ tot je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen. Matteüs-6:6

Nadat hij zijn ontslag als abt had gegeven, werd hij medeoprichter van ‘contemplative outreach’, een ondersteuningsnetwerk voor mensen en geloofsgemeenschappen die het Evangelie contemplatief willen beleven. De beweging ondersteunt jaarlijks 40.000 mensen, 90 organisaties in 39 landen, 800 gebedsgroepen en leert ‘centering prayer’ aan 15.000 mensen. 

‘Thomas Keating heeft mijn spiritualiteit, mijn leven, mijn denken en mijn pastorale houdingen enorm beïnvloed. Ik draag hem een warm en dankbaar hart toe.’ Priester Dirk Masschelein

Priester Dirk Masschelein, pastoor-moderator van de Federatie Mariakerke & Open Contemplatief Huis Oostende, schetst de betekenis van Thomas Keating. 

"Paus Franciscus schrijft: ‘Daarom hebben we een contemplatieve ingesteldheid nodig die ons iedere dag opnieuw in staat stelt te ontdekken dat we dragers zijn van een goed dat ons tot mens maakt, en ons in staat stelt een nieuw leven te leiden. Het is het mooiste dat we aan anderen kunnen doorgeven.’ (De Vreugde van het Evangelie, 264). 

Met zijn leven, zijn werk en zijn boeken heeft father Thomas Keating o.s.c.o. een belangrijke bijdrage geleverd aan een beweging van contemplatieve ingesteldheid in de Kerk. Zoals ook een Laurence Freeman, Ruth Burrows, Frans Jalicz, Karlfried Von Dürckheim en Anselm Grün. 

Zelf omschrijft hij die bijdrage als ‘het leren kennen en ervaren van Gods liefde’ (Open geest. Open hart. p.9). De medestichter van Contemplatieve Outreach heeft heel wat mensen begeleid op die weg van transformatie van mens en wereld. 

Opvallend is zijn uiterst realistische en bemoedigende toon. Begrijpelijk als men weet dat Thomas Keating leidinggevende functies in monastieke gemeenschappen vervulde. Hij beschouwt het contemplatieve gebed als een ‘goddelijke therapie’. In zijn onderricht wilde hij ‘een dialoog tot stand brengen tussen de inzichten van de hedendaagse psychologie en die van de christelijke spirituele meesters’ (Leven uit liefde. Het pad naar christelijke contemplatie. p.12). 

Voor Thomas Keating is de contemplatieve weg voor iedereen open en begaanbaar. Daarom is het goed dat enkele van zijn boeken in het Nederlands vertaald en gepubliceerd zijn."

Geïnteresseerd?