NBV21 Jongerenbijbel biedt veel meer dan alleen maar Bijbelsteksten

De Jongerenbijbel is een uitgave met extra content zoals themaroutes, personenpagina’s en themapagina’s op maat van jongeren.
03/07/2024 - 15:01

Vorige maand kwam de NBV21 Jongerenbijbel uit. De editie werd gepresenteerd bij de lancering van Kamino, de jeugdbeweging van de katholieke Kerk in Vlaanderen. Het moet gezegd, het is een heel uitgebreide bijbel met bijdragen van een interconfessioneel team van auteurs. De tekst is de nieuwste Bijbelvertaling (NBV 21). De nieuwe editie helpt jongeren om zelf de Bijbel te lezen en de relevantie van dit boek te ontdekken voor hun eigen leven.

De nieuwe Jongerenbijbel helpt jongeren om zelf de Bijbel te lezen en de relevantie van dit boek te ontdekken voor hun eigen leven.

Katernen met thema’s uit de leefwereld maken het geschikt om in jongerengroepen of gewoon als leesmateriaal te gebruiken. Neem nu het thema Jongeren en hun ouders. Geeft de Bijbel richtlijnen voor vandaag? De samenstellers herlezen de oude teksten in functie van de vragen van vandaag… Als je zelf kinderen krijgt, wat doe je dan zoals je eigen ouders en welke andere keuzes maak je?

Wat betekent 'losgeld voor velen'?

De Jongerenbijbel bevat veel extra content zoals themaroutes, personenpagina’s en themapagina’s. Zo wordt hij een gids die je helpt om je mening te vormen over actuele thema’s en te groeien in je geloof. Maar er is ook inhoud die iedereen helpt bij het Bijbellezen, zoals de eyeopener midden in een tekst. Neem nu de uitdrukking ‘omwille van uw naam’, een veel gebezigde uitdrukking in de psalmen. Of Jezus’ uitspraak dat hij een ‘losgeld voor velen’ is. Dat houdt in dat slaven worden vrijgekocht en een nieuw leven krijgen.

Uniek aan deze Jongerenbijbel is net dus de extra content, zoals themaroutes om je weg door de Bijbel te vinden en je te verdiepen in Bijbelse thema’s, met personenpagina’s en themapagina’s die aansluiten bij de leefwereld en (geloofs)vragen van jongeren van verschillende leeftijden. Men levert geen pasklare antwoorden, maar handvatten om zelf op zoek te gaan. De inhoud van de Jongerenbijbel sluit aan bij de belevingswereld van jongeren die naar de middelbare school gaan en oudere jongeren.

'Je hoeft niet in God te geloven om iets aan deze uitgave te hebben’, zegt docent theologie Willien van Wieringen.

De Jongerenbijbel verschijnt in samenwerking met de jongerenorganisaties BEAM, HGJB, IJD, MOVE en WAY en kost 59,95 euro.