Democratie verkeert niet in goede gezondheid, zegt paus Franciscus

Hij roept katholieken op om een stem te zijn voor de velen die geen stem hebben. Dat vergt een training in liefde en participatie, van jongs af aan.
08/07/2024 - 15:19
Democratie is een zaak van liefde en participatie van allen, zegt paus Franciscus in slottoespraak van Italiaanse Sociale Week in Triëst op 7 juli 2024
Democratie is een zaak van liefde en participatie van allen, zegt paus Franciscus in slottoespraak van Italiaanse Sociale Week in Triëst op 7 juli 2024 © Vatican Media/Dicastery for Communication

De paus zei dit in de Noord-Italiaanse stad Triëst aan het einde van de 50ste Sociale Week georganiseerd door de Italiaanse bisschoppenconferentie. 1200 katholieken die zich inzetten voor de sociale agenda van de Kerk namen er deel aan een conferentie. 

Het christendom heeft bijgedragen aan de culturele en sociale ontwikkeling van Europa, zo zei de paus in de slottoespraak. Vandaag zouden de principes van de katholieke sociale leer opnieuw de dialoog kunnen bevorderen tussen politieke instellingen en de civiele samenleving. 

Iedereen moet zich onderdeel voelen van een gemeenschapsproject. Niemand mag zich nutteloos voelen. 

Paus Franciscus

De paus hekelde 'vormen van welzijn die de waardigheid van mensen niet erkennen'. Achter 'dit afstand nemen van de sociale werkelijkheid' ligt een houding van 'onverschilligheid, een kankergezwel van de democratie, een onvermogen om te participeren'. Hij veroordeelde dat 'welfarisme' als 'de vijand van de democratie' en 'de vijand van de liefde voor anderen'. 

Tegenover de ziekte van deze tijd, plaatste paus Franciscus de creativiteit om 'harten te genezen' en om allen te laten participeren. Hij noemde in het bijzonder ondernemers die mensen met een beperking tewerkstellen, werknemers die afzien van hun rechten om het ontslag van anderen te voorkomen en duurzame energie-initiatieven die integrale ecologie bevorderen en zorgen voor gezinnen in energiearmoede. 

Tegenover ogenschijnlijk gemakkelijke oplossingen en het terugplooien op de eigen clan, stelde de paus het 'gepassioneerd zijn over het algemeen belang'. 

Democratie is geen lege doos, maar is gekoppeld aan de waarden van de persoon, van broederschap en van integrale ecologie.

Paus Franciscus

Daarom moeten we collectieve dromen blijven koesteren. 'Een democratie met een genezen hart blijft dromen voor de toekomst cultiveren, brengt deze in het spel en roept op tot persoonlijke en gemeenschapsbetrokkenheid.'

Wees niet bang om te dromen van de toekomst.

Paus Franciscus

Bronnen: Kathpress (Duits) - Lees de toespraak van paus Franciscus (Italiaans)