Weerstand tegen zaligverklaring van Chiara Lubich

Volgens Sandro Magister is er weerstand, uit onverwachte hoek, tegen de zaligverklaring van Chiara Lubich en andere stichters van nieuwe bewegingen.
11/11/2018 - 13:45
Chiara Lubich
Chiara Lubich © Focolare

Volgens de Italiaanse vaticanist Sandro Magister van L’Espresso verloopt het proces voor de zaligverklaring van Chiara Lubich, de stichtster van Focolare en tot aan haar dood in 2008 voorzitter van deze nieuwe beweging, slechts langzaam. Nochtans werd na haar dood verwacht dat zij al snel zalig zou verklaard worden. De tegenstand komt volgens hem vooral vanuit de hoek van de jezuïeten. Enerzijds is er twijfel over de orthodoxie van sommige theologische opvattingen van Lubich. Anderzijds formuleerde de theoloog Jean-Marie Hennaux van het Institut d'Etudes Théologiques in Brussel al van bij de start van het proces van haar zaligverklaring in 2014 in een debat met bisschop Raffaello Martinelli van Frascati de bedenking dat het misschien niet verstandig is om bewegingen met sectaire trekjes, zoals ook Opus Dei, de Legionairs van Christus of het Neocatechumenaat actief te gaan promoten.

Magister verwijst ook naar kardinaal Carlo Maria Martini, jezuïet en van 1979 tot 2002 aartsbisschop van Milaan. Die maakte zich ernstig zorgen over de groeiende invloed in de katholieke Kerk van nieuwe bewegingen die tot in de hoogste overlegorganen van de het Vaticaan en zelfs tot in de entourage van de paus waren doorgedrongen. Kardinaal Martini stond in eerste instantie vooral kritisch voor Communione e Liberazione, een beweging die in Italië en andere Zuid-Europese landen nog altijd een grote aanhang heeft. Maar ook de Focolari verweet hij dat ze even strak en rigide als Opus Dei zijn georganiseerd.

Of die kritiek van zijn confraters paus Franciscus zal aanzetten tot een mogelijke tussenkomst in het proces voor de zaligverklaring van Chiara Lubich valt af te wachten. Magister zelf wijst erop dat Franciscus de kardinalen Angelo Becciu en João Braz de Aviz, die nauwe banden hebben met Focolare, respectievelijk tot prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen en de Congregatie voor de Instituten van het Godgewijde Leven en de Gemeenschappen van Apostolisch Leven heeft aangesteld. Maar, besluit hij, deze paus is als jezuïet op zijn minst op de hoogte van de argumenten om Lubich en andere stichters van nieuwe bewegingen niet in allerijl zalig te verklaren.

Bron: L’Espresso