Bisschoppen over de hele wereld bekritiseren opening Olympische Spelen in Parijs

Vooral een scène die het Laatste Avondmaal parodieert als een modeshow met dragqueens wordt als kwetsend ervaren.
29/07/2024 - 15:42
Een van de aanstootgevende scènes uit de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs 2024
Een van de aanstootgevende scènes uit de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs 2024 © Schermafbeelding via X

De Franse bisschoppenconferentie bracht zaterdag een verklaring uit waarin het de openingsceremonie een 'wonderbaarlijke vertoning van schoonheid en vreugde' noemde, maar tegelijk 'ten zeerste betreurde' dat ze 'scènes van spot en hoon voor het christendom' bevatte. 

We denken aan alle christenen op elk continent die gekwetst zijn door de excessen en provocaties van bepaalde scènes. 

Bisschoppenconferentie van Frankrijk

'We willen dat ze begrijpen dat het Olympische feest veel verder gaat dan de ideologische vooroordelen van een paar artiesten', benadrukten de bisschoppen. Met het project 'Holy Games' mobiliseert de Franse bisschoppenconferentie al bijna drie jaar de Franse katholieken rond de Spelen van Parijs. 

Vanuit het Vaticaan schaarde aartsbisschop Vincenzo Paglia, voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven, zich op X achter de 'terechte' kritiek. 

In de Italiaanse krant Il Giornale voegde Paglia eraan toe dat de 'godslasterlijke aanfluiting van een van de meest heilige momenten van het christendom' het 'hoge olympische ideaal bezoedelde' van broederschap, vrijheid, gelijkheid en respect.

Ook andere bisschoppen wereldwijd hadden kritiek. Bisschop Robert Barron van Winona-Rochester in Minnesota zei dat deze 'grove, oppervlakkige spot' niet zou plaatsvinden als het onderwerp de islam was. Hij riep katholieken op om hun stem te laten horen. 

Thomas Jolly, artistiek directeur van het evenement, verdedigde zich tegen de kritiek: 'Ik wilde een boodschap van liefde en inclusie sturen, en helemaal niet van verdeeldheid.' Zondagochtend verduidelijkte hij dat niet het Laatste Avondmaal hem geïnspireerd had, maar wel Dionysus, 'god van het feest, van wijn, en vader van Sequana, godin verbonden met de rivier'. 

Bisschop Barron noemde de verontschuldigingen van de organisatoren 'onvoldoende', 'neerbuigend' en een staaltje van 'woke dubbelzinnigheid'.

Woordvoerder en secretaris-generaal van de Franse bisschoppenconferentie, Hugues de Woillemont, reageerde op het sociale netwerk X dat de bedoelde inclusiviteit en de daadwerkelijke uitsluiting van gelovigen met elkaar in tegenspraak zijn. 

Het is niet nodig om mensen te kwetsen om broederschap en zusterschap te bevorderen.

Hugues de Woillemont

Woordvoorder en secretaris-generaal van de Franse bisschoppenconferentie

Bronnen: TheTablet (Engels) - Crux (Engels) - Kathpress (Duits) - LaCroix (Frans) - America (Engels) - Vatican News (Engels)