Buitengewone kunstenaars versieren buurt rond begijnhof in Hasselt
Samen met zestien volwassenen uit diverse Limburgse instellingen beschildert Martin Oluwandiran dertig zuilen van 1,5 meter hoog, die vanaf morgen over zeven centrumstraten rond het Begijnhof worden verdeeld als versiering van de stad. Het onderwerp vanwaaruit ze werken, is 'vreugde en blijdschap', een van de zeven thema’s in de komende ommegang.
Feest van verbinding
Stipt om 9 uur stonden de 16 buitengewone kunstenaars al klaar om aan de zuilen te beginnen. De regen was even spelbreker, maar het rot rond het begijnhof voorzag een plan B, waardoor de kunstenaars onder een afdak toch aan de slag konden. ‘Ik ben opgetogen dat ook zij op deze manier een bijzondere bijdrage kunnen leveren aan de Virga Jessefeesten, een feest van verbinding’, zegt Martin Oluwandiran. ‘Deze mensen hebben bijzondere talenten en het is fijn dat ze die kunnen tonen. We schilderen volgens een vast patroon en met felle kleuren, omdat we die vreugde en blijdschap ook willen uitstralen. Niet met strakke lijnen, maar met golvende bewegingen. De Virga Jesse zet de stad immers in beweging.’
Al sinds het ontstaan van de Virga Jessefeesten slaan de inwoners van de Hasseltse binnenstad de handen in elkaar om hun straten en buurten feestelijk te versieren langsheen het parcours van de ommegang.
In die context duikt het woord ‘rot’ geregeld op. Het werd vroeger gebruikt voor groepen van mensen die voor hun activiteiten sterk waren aangewezen op onderlinge samenhang. Zo verenigden de schutters zich in een rot, maar ook de burgerwacht of de brandweer. Gelukkig hoeven de huidige rotten vandaag hun wijk niet meer te verdedigen, maar die onderlinge samenwerking is wel blijven bestaan.
Rotwoord
‘Ik weet het, wie de achtergrond niet kent, zal ongetwijfeld vreemd opkijken. Maar dat ‘rotwoord’ mag nooit verloren gaan, want ook dat is cultureel erfgoed’, lacht Armand Schreurs, voorzitter van het buurtcomité. De columnist van Het Belang van Limburg en de man die Vlaanderen in de jaren 1990 leerde kennen als boer Firmin Vandeput uit Vrolingen in het populaire Radio 2-programma Ochtendkuren, woont al bijna 30 jaar in Brussel, maar groeide op in de Paardsdemerstraat, tegenover het begijnhof. Als jonge knaap luidde hij nog vaak de klokken van de Paardsdemerkapel. De Virga Jessefeesten doen hem steeds opnieuw verlangen naar de Limburgse hoofdstad, naar zijn rot in de straten rond het begijnhof, naar de Virga Jesseommegang waar hij zelf ooit twee keer aan deelnam.
‘We reiken met het rot rond het Begijnhof een hand naar buitengewone kunstenaars, een groep die al eens vergeten wordt’, legt Armand uit. ‘In 2017 creëerden zij al voor ons kunstwerken over hoop. We hebben die werken vervolgens gefotografeerd, uitgeprint, laten afdrukken op grote spandoeken en finaal laten ophangen in de straten van ons rot. Op die manier konden die buitengewone kunstenaars ook eens naar buiten komen, buiten het gewone. Dat gaan we dit jaar opnieuw doen, maar dan met de begrippen Blijdschap en Vreugde, kernwoorden uit de komende ommegang. Het resultaat is wederom fantastisch. Het is bijzonder knap hoe zij een artistieke invulling geven aan die thema’s, recht uit het hart. Die werken verschijnen vanaf 7 augustus in het straatbeeld. Als rot zijn we alvast heel blij met dit inclusief project.’