Vijf religies vieren broederschap tijdens Olympische Spelen op het plein voor de Notre-Dame
Bekijk in de video enkele sfeerbeelden van de bijeenkomst, een fragment van de toespraak van IOC-voorzitter Thomas Bach en een reactie van bisschop Emmanuel Gobilliard, vertegenwoordiger van de Heilige Stoel op de Olympische Spelen van Parijs.
De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, nam als eerste het woord. De ceremonie kwam er verrassend genoeg op zijn initiatief. Hij benadrukte het gemeenschappelijke vredesproject dat wordt gedeeld door de Olympische Spelen en de wereldreligies.
Geloof en sport zijn complementair en delen veel gemeenschappelijke waarden die ons begeleiden om in vrede samen te leven met onze medemensen.
Thomas Bach
Voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité
Op het podium namen vertegenwoordigers plaats van de vijf grote wereldreligies:
- Haïm Korsia, opperrabbijn van Frankrijk,
- Philippe Marsset, hulpbisschop van Parijs,
- Najat Benali, voorzitter van de Parijse Moskeeverenigingen,
- Christian Krieger, voorzitter van de Franse protestantse federatie,
- Lama Jigmé Thrinlé Gyatso, medevoorzitter van de Boeddhistische Unie van Frankrijk,
- Shailesh Bhavsar, vertegenwoordiger van de hindoegemeenschap.
Bach stipte behalve de overeenkomsten ook het fundamentele verschil aan tussen sport en religie.
Sport kan de ultieme vragen over de zin van ons bestaan niet beantwoorden. Alleen geloof kan antwoorden geven op de werkelijk existentiële vragen over leven, dood en het goddelijke.
Thomas Bach
Voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité
Olympische zielzorgers
Onder het publiek bevonden zich ook enkele van de 160 zielzorgers van de vijf wereldreligies die verblijven in het multireligieus centrum van het olympisch dorp. Sinds 1972 hebben de Spelen zo'n centrum waar atleten kunnen bidden, mediteren en spirituele begeleiding kunnen krijgen.
'Met de aalmoezeniers van andere religies zijn we de hele tijd samen, we lachen, we dwalen door het dorp', vertelt Najat Benali aan La Croix over de sfeer onder de zielzorgers.
Historische wortels
De bijeenkomst op 4 augustus gedenkt ook een ceremonie van 100 jaar geleden, op 5 juli 1924. Toen verwelkomde kardinaal Louis-Ernest Dubois in de Notre-Dame vertegenwoordigers van de andere religies en alle atleten voor een plechtige openingsceremonie. Pierre de Coubertin, de toenmalige IOC-voorzitter en vader van de moderne Olympische Spelen, stond erop dat dit moment 'geen mis, geen zegen, geen priesters bij het altaar of enig ander element van een katholieke ceremonie zou bevatten, maar niets anders dan prachtige liederen, in een prachtige setting, en een paar zeer seculiere welkomstwoorden'.
De ceremonie kreeg indertijd veel bijval in de pers. Het Franse dagblad Paris Soir ging zelfs zo ver te zeggen dat 'God een wonder had verricht door protestanten, boeddhisten, joden en orthodoxe christenen in zijn heiligdom bijeen te brengen.' Toch raakte het interreligieuze initiatief tot vandaag in de vergetelheid.
Bronnen: La Croix (Frans) - Vatican News (Engels)