Parochie herdenkt vermoord meisje in Engeland, terwijl religieuze leiders oproepen tot kalmte

Religieuze leiders veroordelen het racistische geweld dat volgde op de moord op 3 jonge meisjes in Southport, Engeland, op 29 juli.
08/08/2024 - 15:18
Een foto van Alice Aguiar werd door de familie uitgedeeld tijdens de herdenkingsdienst in de kerk van Sint-Patrick in Southport, Engeland
Een foto van Alice Aguiar werd door de familie uitgedeeld tijdens de herdenkingsdienst in de kerk van Sint-Patrick in Southport, Engeland © Familie via Crux

Alice Aguiar (9) werd 'vriendelijk en zorgzaam' genoemd tijdens een herdenkingsdienst in de katholieke parochie van Sint-Patrick in Southport, Engeland. Het negenjarige meisje werd vermoord samen met Bebe King (6) en Elsie Dot Stancombe (7), terwijl ze op 29 juli in de stad deelnamen aan een Taylor Swift-danskampje.

Na de steekpartij braken in heel Engeland racistische rellen uit, aangevuurd door desinformatie en haatspraak op sociale media. 

Vertegenwoordigers van verschillende religies roepen nu op tot vrede. Kanunnik Paul Cummins, bestuurder van het bisdom Plymouth, heeft iedereen opgeroepen om afstand te nemen van geweld, en vrede en verzoening te omarmen.

Paul McAleenan, bisschop voor migranten en vluchtelingen voor de katholieke bisschoppenconferentie van Engeland en Wales, veroordeelde 'het afschuwelijke geweld van de afgelopen week, vooral dat gericht tegen migranten en hun woonplaatsen'. 'Het toont een compleet gebrek aan respect voor de waarden die ten grondslag liggen aan het burgerleven van ons land', zei hij in een verklaring.

Ook de Moslimraad van Groot-Brittannië (MCB) riep op tot kalmte en in het bijzonder ervoor te zorgen 'dat onze jonge kinderen uit de buurt van de rellen blijven'. 

In een gezamenlijke verklaring veroordeelden de Anglicaanse bisschoppen, waaronder Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury en primaat van de Kerk van Engeland, 'de anti-moslimhaat, het aanvallen van moskeeën, de aanvallen op asielzoekers en vluchtelingen, het geweld tegen de politie en tegen privé-eigendommen (…) die ons nationale morele geweten aantasten'. 

De anglicaanse bisschop en katholieke hulpbisschop van Liverpool brachten een verklaring uit samen met vertegenwoordigers van het islamitische, joodse, sikh- en hindoeïstische geloof: 'We moeten in deze tijd kalm en vreedzaam blijven en zijn als geloofsleiders verenigd in ons verlangen naar vrede en gerechtigheid.'

Bronnen: Crux (Engels) - La Croix (Frans)