Apostolisch nuntius bij de EU, Noël Treanor, overleden

De Ierse aartsbisschop Treanor overleed op 11 augustus op 73-jarige leeftijd. Kardinaal De Kesel gaat vrijdag, 16/8, voor bij de uitvaart in Brussel.
13/08/2024 - 15:46
Aartsbisschop Noël Treanor
Aartsbisschop Noël Treanor © SIR

Noël Treanor werd geboren in 1950 in Monaghan, in het noorden van Ierland. Hij studeerde filosofie en later theologie aan St Patrick's College in Maynooth en daarna in Rome. In 1976 werd hij priester gewijd voor het bisdom Clogher. 

In 1989 werd hij stafmedewerker en daarna secretaris-generaal van de Commissie van de Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE). 

Deze functie bleef hij uitoefenen tot hij in 2008 door paus Benedictus XVI werd benoemd tot bisschop van Down en Connor, het bisdom in Noord-Ierland waaronder ook Belfast valt. Hij werd bisschop gewijd in de kathedraal van Belfast door de aartsbisschop van Armagh en primaat van heel Ierland, Seán Brady.

Treanor werd op 26 november 2022 door paus Franciscus benoemd tot apostolisch nuntius bij de Europese Unie, met de persoonlijke titel van aartsbisschop. De apostolische nuntiatuur bij de EU heeft haar kantoren in Brussel. 


Reactie van de bisschoppen van België

De Belgische bisschoppenconferentie reageert 'met droefheid en ontzetting' op 'het plotse overlijden'. Lode Aerts, bisschop van Brugge en vertegenwoordiger van de Belgische bisschoppen bij COMECE, prijst zijn diplomatieke kwaliteiten. 

'Om de diplomatieke kwaliteiten van Mgr. Noël Treanor ten volle te begrijpen, mogen we niet onderschatten dat de zetel van zijn voormalig diocees Down en Connor in Belfast lag, een stad die diep getekend is door grote politieke, sociale en religieuze spanningen.'

Bij het uitvoeren van zijn delicate missie in dit bisdom werd hij geholpen door zijn grote intelligentie, zijn vermogen om te luisteren, zijn eenvoud en zijn diepe menselijkheid. Het waren kwaliteiten die ook zijn werk voor Europa en voor de Kerk kenmerkten.

Lode Aerts

Bisschop van Brugge en vertegenwoordiger van de Belgische bisschoppen bij COMECE

De bisschoppen van België ontmoetten aartsbisschop Treanor regelmatig bij vieringen, zoals in de kathedraal van Brussel en onlangs nog bij de Heilig-Bloedprocessie in Brugge. Ze zijn 'geraakt door zijn levensvreugde en zijn eenvoud' en nodigen de gelovigen uit om te bidden voor zijn zielenrust. 
 

Kardinaal De Kesel gaat voor bij uitvaart

De uitvaartliturgie met eucharistieviering wordt voorgegaan door kardinaal Jozef De Kesel, in concelebratie met kardinaal Jean-Claude Hollerich S.J. en mgr. Mariano Crociata, op vrijdag 16 augustus 2024, om 10 uur, in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Zavel (Grote Zavel, 1000 Brussel). Het lichaam van Treanor wordt nog dezelfde dag gerepatrieerd naar Ierland.

Lees de volledige verklaring van de bisschoppen. 

Bronnen: RTE (Engels) - Wikipedia (Engels) - Bisschoppenconferentie van België