Mariaheiligdom van Velankanni wordt 'Lourdes van het Oosten' na Vaticaanse goedkeuring

Dat zegt bisschop-elect Thamburaj die erg opgetogen is met de erkenning van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Gezondheid in het zuidoosten van India.
13/08/2024 - 13:42
Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Gezondheid in Velankanni, India
Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Gezondheid in Velankanni, India © CC Matthew T Rader via Wikimedia Commons

Het Dicasterie voor de Geloofsleer publiceerde op 1 augustus een brief aan bisschop-elect Sagayaraj Thamburaj waarin het zegt geen bezwaar te hebben ('nulla osta') tegen de devotie in het Mariaheiligdom van Velankanni. Thamburaj (55) werd op 13 juli door paus Franciscus benoemd tot bisschop van het bisdom Tanjore waarin het heiligdom gelegen is en wordt op 18 augustus gewijd tot bisschop. 

Miljoenen pelgrims bezoeken elk jaar de bedevaartsplek aan de kust in het zuidoosten van India die is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Goede Gezondheid. In de 16de en de 17de eeuw zou Maria er verschillende keren zijn verschenen. 

Ik was erg blij met het bericht van het dicasterie. Het document spreekt zo lovend over het heiligdom van Maria in Velankanni, dat het bijna het Lourdes van het Oosten genoemd kan worden. 

Sagayaraj Thamburaj

Bisschop-elect van Tanjore

De brief, ondertekend door de prefect van het dicasterie, kardinaal Victor Fernandéz, vemeldt in het bijzonder dat het heiligdom ook een populaire bestemming is voor niet-christenen die op zoek zijn naar spirituele genade.

'Sommigen van hen worden genezen van hun ziektes en velen vinden vrede en hoop. Zonder twijfel is de heilige Geest ook in hen aan het werk, reagerend op Maria's voorspraak', aldus de brief. Die verduidelijkt verder dat de interreligieuze aanwezigheid 'niet beschouwd mag worden als een vorm van syncretisme of vermenging van religies'.

Kardinaal Fernandéz schrijft verder dat paus Franciscus een speciale band heeft met volksdevotie en met het Velankanni-heiligdom in het bijzonder. Daarom heeft hij een speciale zegen uitgesproken voor alle pelgrims die de viering van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Gezondheid op 8 september zullen bijwonen.

Bronnen: Crux (Engels) - Wikipedia - RVA (Engels)