Vaticaanse staatssecretaris vraagt nieuwe ​​Iraanse president om terughoudendheid

Kardinaal Pietro Parolin belde in de ochtend van 12 augustus met de Iraanse president Masoud Pezeshkian.
13/08/2024 - 13:44
Staatssecretaris van het Vaticaan, kardinaal Pietro Parolin
Staatssecretaris van het Vaticaan, kardinaal Pietro Parolin © Vatican Media

Dat meldde Matteo Bruni, directeur van de persdienst van het Vaticaan. Parolin feliciteerde Pezeshkian met zijn verkiezing in juli, aldus Bruni, en besprak ook 'kwesties van gemeenschappelijk belang' met hem. 

De kardinaal, zei Bruni, 'sprak de ernstige bezorgdheid van de Heilige Stoel uit over wat er in het Midden-Oosten gebeurt. Hij herhaalde dat op welke manier dan ook moet worden voorkomen dat het zeer ernstige, aanhoudende conflict zich uitbreidt en dat in plaats daarvan moet worden gekozen voor dialoog, onderhandeling en vrede'.

Het officiële Iraanse persbureau IRNA citeerde Pezeshkian op 4 augustus, die zei dat de moord op 31 juli op Hamas-leider Ismail Haniyeh, die in Teheran was voor Pezeshkians inauguratie, een 'grote fout' was en 'niet onbeantwoord zal blijven'. Er werd aangenomen dat Israël achter de moord zat.

Paus Franciscus zei op 7 augustus nog dat hij  'de situatie in het Midden-Oosten met grote bezorgdheid blijft volgen'. Hij riep toen op 'dat het conflict zich niet verspreidt en dat er op alle fronten onmiddellijk een staakt-het-vuren komt, te beginnen met Gaza, waar de humanitaire situatie zeer ernstig en onhoudbaar is'.

Bron: NCR (Engels) - Vatican News (Engels)