30.000 pelgrims verwacht in Lourdes voor feest van Maria-Tenhemelopneming

Een mis en rozenkransprocessie met kaarsen vormen het hoogtepunt van het feest. Voor het eerst sinds vier jaar zijn ook de beroemde baden weer open.
14/08/2024 - 14:34
Het badritueel in Lourdes bestond voor corona uit een onderdompeling in een laag bad
Het badritueel in Lourdes bestond voor corona uit een onderdompeling in een laag bad © Sanctuaire de Lourdes / Pierre Vincent

Het baden in Lourdes met volledige onderdompeling van het lichaam gaat terug op een oproep van Maria aan Bernadette Soubirous: 'Kom en drink van de bron en was je daar.' 

Sinds het uitbreken van de coronapandemie waren de baden echter gesloten. Eerst omwille van de beperkingen en daarna bleek een grondige renovatie noodzakelijk. 

Vier jaar lang werd het baden daarom vervangen door een 'watergebaar': een ziekenverpleger giet wat water uit de bron van Massabielle in de handen van de pelgrim, die daarmee het gelaat en de armen kan wassen. 

Vroeger dan verwacht zijn de renovatiewerken afgerond en kunnen duizenden zieken en mensen met een beperking weer ondergedompeld worden in het heilige water. 

'Het is een terugkeer naar de normale situatie,' zei Sébastien Anthoni, voorzitter van de Franse nationale Lourdesbedevaart, aan een Frans radiostation. 'Onze teams zijn er klaar voor om dit mogelijk te maken, zodat we de zieken en pelgrims met waardigheid kunnen verwelkomen', voegde hij eraan toe. Volgens de organisatoren zetten meer dan 3.000 vrijwilligers zich in om pelgrims te laten baden en deel te laten nemen aan de processies.

Bronnen: CNA (Engels) - Otheo