Augustijnen keren na 5 eeuwen terug naar Mariaheiligdom van Walsingham in Engeland

Drie Nigeriaanse augustijnen zullen voorgaan in een van de belangrijkste katholieke bedevaartsplekken van Engeland met 150.000 bezoekers per jaar.
17/09/2024 - 14:53
Slechts één boog herinnert aan de 13de-eeuwse Walsingham Abbey van augustijner kanunniken
Slechts één boog herinnert aan de 13de-eeuwse Walsingham Abbey van augustijner kanunniken © CC David P Orman via Wikimedia Commons

De drie Nigerianen komen er na een oproep om hulp van rector Robert Billing van het nationale heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Walsingham in Norfolk, in het oosten van Engeland. 

Augustijner kanunniken stonden vanaf de 12de eeuw in voor de bediening van het heiligdom en bouwden er in de 13de eeuw een klooster. In 1538 werd de plaats volledig verwoest toen koning Hendrik VIII als onderdeel van de Engelse reformatie alle kloosters ontbond. Het beroemde beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Walsingham werd naar Londen gebracht en verbrand. Publieke devotie was er verboden tot de 19de eeuw toen het katholieke geloof weer in de publieke ruimte werd toegelaten. Tegenwoordig herinnert een enkele boog aan de vroegere abdij en is de gerestaureerde 'Slipper Chapel' het brandpunt van het nationale heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Walsingham. 

Vanaf oktober zullen augustijnen opnieuw mee instaan voor de bediening van het heiligdom. Rector Billing is erg verheugd. 'Hun komst, de oprichting van een nieuwe priorij in dienst van het heiligdom en hun bediening hier belooft niet alleen veel voor de toekomstige missie van het heiligdom, maar is ook een rijk eerbetoon aan de augustijner traditie van kanunniken die het heiligdom vanaf de 12de eeuw trouw dienden.'

We danken de Almachtige God, Onze-Lieve-Vrouw van Walsingham en de heilige Augustinus van Hippo dat we ons binnenkort kunnen verheugen over het herstel van de spiritualiteit en dienstbaarheid van de augustijner orde aan ons gerestaureerde en levendige heiligdom en bedevaartsoord. 

Robert Billing

Rector van Onze-Lieve-Vrouw van Walsingham

Paus Franciscus verhief het heiligdom in 2015 tot basilica minor. 

Bronnen: Aleteia (Engels) - Meer geschiedenis op de website van het heiligdom (Engels)