Paus wil Pasen op zelfde dag voor alle christenen

In 2025 vieren oosterse en westerse christenen Pasen uitzonderlijk op dezelfde dag: 20 april. Een belangrijk teken, vindt paus Franciscus.
20/09/2024 - 15:57
Verrijzenis [fragment], Isenheimer altaar 1512-16 door Matthias Grünewald
Verrijzenis [fragment], Isenheimer altaar 1512-16 door Matthias Grünewald © CC Colmar - Unterlinden Museum via Wikimedia Commons

Paus Franciscus pleitte op donderdag tijdens een bijeenkomst met een oecumenisch initiatief nadrukkelijk voor een gemeenschappelijke paasdatum voor alle christenen. 

Sinds de orthodoxe Kerk de kalenderhervorming van paus Gregorius XIII in 1582 niet steunde, vieren oost en west doorgaans op een verschillende dag Pasen. De meeste orthodoxe Kerken volgen de juliaanse kalender. 

Door een samenloop van omstandigheden valt in 2025 Pasen voor alle christelijke Kerken op dezelfde dag: 20 april. Bovendien is 2025 een Jubeljaar voor de katholieke Kerk en wordt dan de 1700ste verjaardag gevierd van het oecumenische Eerste Concilie van Nicea in 325. Toen stond de datum van Pasen ook al op de agenda. Voor de paus is die samenloop betekenisvol en hij moedigt iedereen aan om van een gemeenschappelijke paasdatum de norm te maken in plaats van de uitzondering. 

Hij herinnert ons eraan dat 'Pasen niet plaatsvindt  op ons eigen initiatief of volgens een of andere kalender. Pasen vond plaats omdat God "de wereld zo liefhad dat hij zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft” (Johannes 3,16).'

Laten we ons niet opsluiten in onze eigen ideeën, plannen, kalenders of 'ons' Pasen. Pasen is van Christus! 

Paus Franciscus

'Wij moeten samen op pad gaan', benadrukte de paus nog. 

Bron: Katholisch (Duits)