Monumentale orthodoxe kathedraal in Boekarest zondag ingewijd

In Roemenië wordt zondag de grootste kerk van Zuidoost-Europa en een van de grootste kerken van Europa ingewijd.
23/11/2018 - 13:33
De nieuwe nationale kathedraal van Boekerest
De nieuwe nationale kathedraal van Boekerest © Wikipedia

Patriarch Daniël zal zondag in de Roemeense hoofdstad Boekarest een van de grootste orthodoxe kerken ter wereld inwijden. Het nieuwe nationale monument met 600 ramen, waarin plaats is voor 5.000 gelovigen, moet uitdrukking geven aan de dankbaarheid van de Roemeense bevolking voor de val van dictator Nicolae Ceausescu en het communistische bewind in Roemenië. De Roemeens-orthodoxe kerk greep daarvoor terug naar een voorstel uit 1885 van de Roemeense dichter Mihai Eminescu. Die had toen de wens uitgesproken om zo’n kerk te bouwen als teken van dankbaarheid van het land voor de nationale helden.

Het voorstel werd in 2005 opnieuw door de Roemeens-orthodoxe Kerk opgepikt. Uiteindelijk kreeg het gestalte in een heel gebouwencomplex naast het Roemeense parlementsgebouw, dat ook twee polyvalente zalen voor 1.000 personen, twee pelgrimsherbergen en een gaarkeuken omvat. De inhuldiging, in het teken van de nationale helden die hun leven gaven voor de vrijheid, eenheid en waardigheid van het Roemeense volk, wordt zondag door naar schatting door 30.000 mensen bijgewoond. Ook paus Franciscus was uitgenodigd. De delegatie van de Grieks-orthodoxe Kerk, onder leiding van de Metropoliet Chrysostomos van Sklyphas, kwam vandaag al aan. Zij overhandigden als geschenk een relikwie van de hand van de Heilige Andreas.  

Zwaarste klok ter wereld

De Nationale Kathedraal van de Verlossing van de Natie is toegewijd aan de opstanding van Christus en de Heilige  Andreas. Hij is 120 meter lang, 70 meter breed en 120 meter hoog. Zeshonderd arbeiders hebben zeven jaar aan de kerk gebouwd, die voor 96 procent is voltooid. Een van de zes kerkklokken weegt 25,2 ton. Daarmee is het de grootste en zwaarste kerkklok ter wereld.

De bouw heeft 110 miljoen euro gekost, aanzienlijk minder dan de 400 miljoen die aanvankelijk was begroot. Toch had de realisatie nog heel wat voeten in de aarde. Velen Roemenen vonden het onaanvaardbaar dat de bouw van de kathedraal voor 70 procent met overheidsgeld wordt gefinancierd. Het altaar wordt zondagmorgen al om 9 uur ingewijd. Daarna volgt vanaf 10.30 uur een goddelijke liturgie, die ook te volgen is op de reuzengrote schermen op het plein voor de kathedraal.

Bron: Kathpress.at