Wetenschappers maken ‘foto’ van 13de-eeuwse kardinaal de Vitry

Een project in Namen gebruikte spitstechnologie om te ontsluieren of de beenderen en mijters uit de Schat van Oignies echt van Jacques de Vitry zijn.
24/11/2018 - 13:29

Op initiatief van de archeologische vennootschap van Namen werd in 2015 een ambitieus onderzoeksproject gelanceerd: CROMIOSS. Het project gebruikt archeologie, antropologie, biologie, chemie en ook kernfysica om te onderzoeken of de bisschop die in 1241 werd begraven in de priorij van Oignies ook de eigenaar was van de mijters in de Schat van Oignies.

Drie jaar na het opgraven van de beenderen uit de reliekschrijn van Jacques de Vitry, de kardinaal en mecenas die stierf in Rome in 1240, werd het onderzoek succesvol afgerond. Al kan nog niet met zekerheid gezegd worden dat Jacques de Vitry de persoon was die daadwerkelijk de mijters heeft gedragen, toch is er nu  zekerheid dat geen enkel element op het tegendeel wijst.

Daarnaast werd ook spitstechnologie ingeschakeld om een reconstructie te maken van het gezicht van de bisschop, die ongeveer 60 jaar was bij zijn overlijden.

50-tal unieke stukken

De Schat van Oignies uit de 13de eeuw bestaat uit een 50-tal stukken, hoofdzakelijk religieus edelsmeedwerk. Ze werd in 2010 door de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Namen toevertrouwd aan de Koning Boudewijnstichting, met de opdracht de bescherming van de stukken te verzekeren. Ze worden tentoongesteld in het provinciaal museum voor oude kunst in Namen.

De resultaten van dit onderzoek werden voorgesteld op een colloquium ‘Labs, Art and Relics’ op 22 en 23 november in Brussel.

Bron: Koning Boudewijnstichting