Mariadomein van Brasschaat wint Provinciale Erfgoedprijs
De Erfgoedprijs van de provincie Antwerpen, die jaarlijks aan vrijwilligersverenigingen en stads- en erfgoeddiensten wordt toegekend, gaat naar de kerkfabriek van de Heilige Familie in Brasschaat voor de ontsluiting en herintegratie van het Mariadomein in de wijk Rustoord-Kaart. De provincie schenkt ook 10.000 euro om dit ontsluitingsproject tot een goed einde te brengen. Dankzij deze financiële hulp kunnen we de Mariagrot verder onderhouden, reageerde Paul Lambrechts, de trotse voorzitter van de kerkfabriek. Vele restauratiewerken zijn ondertussen uitgevoerd. Maar er is nog heel wat nodig om het domein opnieuw helemaal in orde te hebben.
Het devotiepark dankt zijn ontstaan aan de verering van de volksheilige Catharina Vingerhoedt, in de volksmond Trientje van Stabroek.
Volgens de overlevering stierf Trientje omstreeks 1900 elke vrijdag op het uur dat Christus aan het kruis geslagen werd. Daarna kwam ze telkens weer bij en ging ze voort met haar werk. Achter het huis van Catharina in Stabroek werd een Mariagrot gebouwd. Toen die dreigde te verdwijnen, wist Antoon Van de Weyngaert de grot en de kapel uit Stabroek te recupereren en zorgde hij ervoor dat die een nieuwe plaats kreeg in het devotiepark van Brasschaat.
Het devotiepark wordt jaarlijks door 25.000 mensen bezocht.
Het project van de kerkfabriek werd geselecteerd uit 18 inzendingen. De jury looft de aandacht voor de maatschappelijke omgeving, waarbij zowel jong als oud het Mariadomein herontdekt als centrum van de woongemeenschap. De grondige voorbereiding en samenwerking met alle partners uit het erfgoedveld verdient alle lof. De initiatiefnemers hebben bovendien oog gehad voor de toekomst. Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed en voorzitter van de jury, verduidelijkt: Dit bij uitstek 19de-eeuwse, typisch religieuze erfgoed kreeg een nieuwe taak en rol binnen een moderne woongemeenschap. Dat dit bovendien gebeurt met groot respect voor de erfgoedwaarden en met aandacht voor een ontsluiting van de historiek, de natuurlijke, symbolische en artistieke waarde van de site is allesbehalve evident en verdient alle lof.
Gedeputeerde Luk Lemmens onderstreept nog: Met de Erfgoedprijs belichten we voornamelijk ontsluitingsinitiatieven naar het publiek, gebaseerd op een grondig vooronderzoek. We vinden het immers belangrijk dat ons erfgoed - of het nu het landschap, de monumenten in onze steden en dorpen of archeologische erfgoed in de ondergrond betreft - uit een vacuüm wordt gehaald. Het is belangrijk dat lokaal erfgoed naar de mensen wordt gebracht om zo eenn draagvlak te creëren. Ik wil alle organisatoren die een project indienden, danken voor hun inzet voor ons erfgoed en hen aansporen die inspanningen voort te zetten.