Paus gebruikt schilderij van Magritte als symbool van de Kerk
De paus besloot zijn toespraak in Koekelberg met een verwijzing naar een schilderij van de Belgische schilder René Magritte uit 1960. Magritte woonde in Jette, enkele straten verwijderd van de basiliek. Hij is de best bekende moderne Belgische schilder wereldwijd, die in zijn werk dat tot het surrealisme wordt gerekend, een mysterieuze sfeer oproept, vervreemdend soms.
Magritte was, alhoewel hij zich openlijk agnost noemde, in het geheim zeer religieus. Zijn vader was antiklerikaal, zijn moeder heel katholiek.
Lees ook
De paus zei: ‘Terwijl ik u begroet, wil ik graag even blijven stilstaan bij het kunstwerk De akte van geloof van Magritte, de beroemde Belgische schilder. Het schilderij toont een deur die van binnen gesloten is, maar in het midden is er een opening, de deur staat open naar de hemel. Het is een opening die ons uitnodigt om verder te gaan, om vooruit en naar boven te kijken, om ons nooit af te sluiten. Het is een beeld dat ik u laat als symbool van een Kerk die nooit haar deuren sluit. Een Kerk die iedereen een opening op het oneindige biedt, die weet hoe ze verder moet kijken. Dit is de Kerk die evangeliseert, die de vreugde van het Evangelie beleeft, die barmhartigheid beoefent.’