Niet iedereen mee met synodaal proces: Geloofsleer trekt studiegroep over vrouwen naar zich toe
In maart richtte paus Franciscus 10 studiegroepen op om complexere thema’s apart te bestuderen. Bij de oprichting ervan ontstond al zenuwachtigheid, want hoe synodaal is het om die thema’s van de tafel te halen? Toch was er iets voor te zeggen: ze zouden de gesprekken politiseren rond bepaalde hervormingen, waar het eigenlijk moet gaan om het aanleren van een basishouding. Met andere woorden, het is niet omdat je vrouwen wijdt, dat je ze automatisch als gelijkwaardig aanvaardt. En evengoed kun je vrouwen in gezagsposities gelijkwaardig behandelen, zonder dat er een wijding aan te pas komt.
Op de eerste dag van de synodale gesprekken brachten de studiegroepen verslag uit. Ook de pers kreeg op enkele A4-tjes een toelichting over elke studiegroep. Daarin stonden nog geen bevindingen, wel informatie over de samenstelling van de groepen, de omschrijving van hun taak en eventueel de methode die ze willen hanteren.
Geloofsleer stelt beslissing over vrouwelijk diaconaat uit
Bij groep 5 doen we een merkwaardige vaststelling. Het Dicasterie voor de Geloofsleer heeft die groep naar zich toegetrokken. Geen onafhankelijke studiegroep dus, maar een commissie samengesteld door het dicasterie zal de kwestie van de rol van de vrouw in de Kerk behandelen. Wie daar precies in zetelt, wordt niet verteld.
Tekst gaat verder onder de foto.
Over het vrouwelijk diaconaat staat er: ‘[We willen] van meet af aan duidelijk maken dat het Dicasterium op basis van de analyse die tot nu toe is gemaakt – waarbij ook rekening is gehouden met het werk van de twee Commissies die door paus Franciscus zijn ingesteld met betrekking tot het vrouwendiaconaat (waarvan de nuttigste conclusies bekend zullen worden gemaakt in de definitieve versie van het document) – oordeelt dat er nog steeds geen ruimte is voor een positieve beslissing van het Magisterium over de toegang van vrouwen tot het diaconaat, opgevat als een graad van het Sacrament van de Heilige Orde. De Heilige Vader zelf heeft deze overweging onlangs publiekelijk bevestigd. In ieder geval oordeelt het Dicasterium dat de mogelijkheid open blijft om het werk van diepgaande studie voort te zetten.’
Wat gaat het dicasterie dan wel doen?
- Bestuderen wat we precies verstaan onder sacramentele macht
- De verhouding tussen wijding en andere taken in een christelijke gemeenschap
- De oorsprong van bedieningen (ambten, taken)
- De charismatische dimensie van het leven
- Kerkelijke functies en bedieningen die geen wijding vereisen
- De problemen die voortkomen uit een verkeerd verstaan van kerkelijke autoriteit
Daarnaast zal de commissie ook het leven van enkele uitzonderlijke vrouwen, zoals Hildegard Van Bingen, Jeanne d’Arc, Maria Montessori, Teresa van Avila en anderen bestuderen.
In de synodezaal ontstond bij de voorstelling van de studiegroepen, vooral nummer 5, animositeit. Vooral het feit dat de vergadering zo voor voldongen feiten werd gesteld, maakt een aantal synodalen kregelig. Benieuwd welk staartje dit krijgt.