Synode: journalisten vragen transparantie — Geen uitleg over manoeuvre met studiegroep over vrouwen

Het Vaticaan organiseert dagelijks een persconferentie met deelnemers aan de synode.
03/10/2024 - 16:01
Paolo Ruffini © Vatican Media

Net zoals vorig besliste het Vaticaan om dagelijks een persconferentie te organiseren over het verloop van de synode. De leiding van de synodale vergadering, maar ook uitgekozen deelnemers, staan journalisten uit binnen- en buitenland te woord. 

De directeur van de Vaticaanse communicatiedienst Paolo Ruffini zei dat alle belangrijke gebeurtenissen en de liturgische plechtigheden van de synode live zullen worden gestreamd.  Journalisten vroegen van de Vaticaanse leiding alvast een maximale transparantie om adequaat te kunnen berichten.

Jezuïet pater Giacomo Costa, speciaal secretaris van de synode, verduidelijkte de methode. Hij zei dat de vergaderplaats en de meeste deelnemers dezelfde zijn als vorig jaar, maar er toch verschillen zijn. Tien werkgroepen functioneren nu parallel met de synodevergadering. De bedoeling is om nu meer in de diepte te gaan en om een meer synodale, barmhartige Kerk te worden. Met ideologie of onderhandelde hervormingen heeft dat niets te maken.


Iedere gelovige krijgt inspraak

Journalisten hadden vragen over het blijkbaar ‘geparkeerde’ onderwerp van het diaconaat voor vrouwen. Maar daar werd niet rechtstreeks op in gegaan. 

Zuster Dolores Palencia Gomez, overste van de zusters van Sint-Jozef, is een van de co-voorzitters en vertelde over gebieden waar de Kerk bijna integraal door vrouwen wordt recht gehouden. 

Deelnemer Daniel Ernest Flores is bisschop van Brownsville, Texas, een arm en door migratie getekend bisdom. Hij wees op de rijkdom van diverse perspectieven.  We hebben immers vier evangelisten. De synode vraagt van ons allen een nieuwe manier van kijken en luisteren.

Kardinaal Mario Grech maakte bekend dat gedurende de gehele periode waarin de tien werkgroepen operationeel zullen blijven — tot juni 2025 dus —, het voor iedereen mogelijk zal zijn om bijdragen, opmerkingen en voorstellen in te dienen. Pastors en kerkelijke leiders, maar ook en vooral iedere gelovige, man of vrouw, en iedere groep, vereniging, beweging of gemeenschap zullen met hun eigen bijdrage kunnen participeren. (EDS)