Paus schrijft troostende brief aan katholieken in Midden-Oosten: 'Ik ben bij jullie'

De brief kan ook ons helpen om ondanks alles te blijven hopen en te bidden voor vrede in het Heilig Land.
08/10/2024 - 15:06
Rookwolken na een Israëlische luchtaanval op Baalbek in Oost-Libanon op 27 september 2024
Rookwolken na een Israëlische luchtaanval op Baalbek in Oost-Libanon op 27 september 2024 © Belga/AFP

Met de brief gedenkt paus Franciscus de gebeurtenissen van 7 oktober 2023 die een nieuwe spiraal van geweld in gang zetten in het Heilig Land.

'Een jaar geleden werd de lont van haat aangestoken,' zo schrijft de paus, 'het sputterde niet, maar explodeerde in een spiraal van geweld'. 

Hij herhaalt zijn mantra 'dat oorlog een nederlaag is, dat wapens de toekomst niet bouwen maar vernietigen, dat geweld nooit vrede brengt. De geschiedenis bewijst dit, maar jaren en jaren van conflict lijken ons niets geleerd te hebben.'

Hij dankt in ontroerende bewoordingen de 'broeders en zusters in Christus die in de landen wonen waar de Schrift vaak over spreekt'. 

Dank jullie wel voor wie jullie zijn, dank jullie wel dat jullie in jullie landen willen blijven, dank jullie wel dat jullie ondanks alles kunnen bidden en liefhebben. Jullie zijn een zaadje dat door God geliefd is.

Het beeld van het zaadje kan ook ons troosten en nieuwe hoop geven. 'Zoals een zaadje, schijnbaar naar beneden gedrukt door de aarde die het bedekt, altijd in staat is om zijn weg naar boven te vinden, naar het licht, om vrucht te dragen en leven te geven, laat jullie niet verzwelgen door de duisternis die jullie omringt.'

Paus Franciscus betreurt dat de mensen vandaag niet meer weten hoe ze vrede kunnen vinden. Hij roept op tot gebed en vasten 'om vrede van God te smeken'.

Gebed en vasten zijn de wapens van liefde die de geschiedenis veranderen, de wapens die onze enige ware vijand verslaan: de geest van het kwaad die oorlog aanwakkert, omdat hij 'van het begin af aan moorddadig' is, 'een leugenaar en de vader van de leugen' (Johannes 8,44).

De brief gaat verder als een litanie, keer op keer de zin herhalend: 'Ik ben bij jullie'. We horen er ook de zaligsprekingen (Matteüs 5) in meeklinken: 'Ik ben bij jullie, die dorsten naar vrede en gerechtigheid, en weigeren toe te geven aan de logica van het kwaad'.