Vlaming Geert De Cubber brengt getuigenis in perszaal Vaticaan als diaken en vader van drie

De Belgische synodedeelnemer Geert De Cubber sprak de pers toe over zijn ervaring als permanent diaken, een ambt dat veel synodalen niet goed kennen.
10/10/2024 - 15:55

Het ambt van permanent diaken kan een nieuw licht werpen op het debat over het vrouwelijk diaconaat, meent Geert De Cubber. ‘We moeten de eigenheid van het ambt herontdekken.’ De Cubber is de enige permanent diaken op de hele synode. Er zijn nog wel twee andere diakens, maar zij zijn bezig aan de priesteropleiding. Een permanent diaken kan gehuwd zijn en een gezin hebben. De Cubber heeft zelf drie zonen.

Het bijzondere ambt van het diaconaat en of het voor vrouwen kan worden opengesteld, is een van de onderwerpen die paus Franciscus heeft toevertrouwd aan studiegroepen die in juni 2025 verslag moeten uitbrengen, met name studiegroep 5. Toch komt het voortdurend ter sprake op de synode en dat kan ook niet anders. Intussen werd voorzien dat op 18 oktober twee mensen van het Dicasterie voor de Geloofsleer, dat de studiegroep inricht, beschikbaar zijn om reflecties van de synode over het thema in ontvangst te nemen en erover in gesprek te gaan.

‘Een diaken is heel anders dan een priester’, zei De Cubber aan de journalisten in de perszaal. ‘Het is een dienstbaar ambt. De diaken staat ten dienste van de Kerk, ten dienste van mensen. Het is een ander soort ambt.’

In onderstaande video vertelt Geert De Cubber aan Vatican News hoe hij het diaconaat ziet. ‘De diaken is iemand die bruggen bouwt en de Kerk verbindt met de seculiere samenleving en daar zoekt naar de armsten en de mensen die niet meetellen.’