Creativiteit is een gave van God, niet iets frivools of ondergeschikt aan werk of gebed

Tijdens een weekend in Orval ontdek je hoe creativiteit en spiritualiteit samenkomen bij Thomas Merton en leer je door zijn ogen te kijken.
12/10/2024 - 11:42

Thomas Merton was ongetwijfeld een spirituele meester van de 20ste eeuw. Zijn boeken over contemplatie en sociaal engagement blijven inspireren en uitdagen. Maar Merton was niet alleen monnik en schrijver, hij was ook visueel erg creatief, zoals blijkt uit de vele schetsen, kalligrafieën en foto’s die hij heeft nagelaten.

Theologe en beeldend kunstenaar Sylvia Grevel laat je ontdekken hoe spiritualiteit en creativiteit bij Thomas Merton samenkomen tijdens het 39ste Mertonweekend in de abdij van Orval van 15 tot 17 november 2024. Geen puur academische lezing om Merton te bestuderen, maar een uitnodiging om door Mertons ogen naar de wereld te kijken. En om te onderzoeken of ook wij ons kunnen verbinden met onze persoonlijke creatieve en spirituele levensader. 

 

Praktisch

Theologe en beeldend kunstenaar Sylvia Grevel
Theologe en beeldend kunstenaar Sylvia Grevel © Sylvia Grevel

Over Sylvia Grevel

Drs. Sylvia Grevel is theologe en internationaal adviseur van de International Thomas Merton Society. Sylvia geeft retraites en lezingen over Merton en schrijft artikelen. Zij woont in West- Australië waar ze als oblaat is verbonden met het benedictijner klooster in New Norcia. Recent heeft zij haar opleiding tot het priesterambt in de Anglicaanse kerk in Australië afgerond en zal ze in 2025 gewijd worden. Momenteel werkt zij als pastor in de ouderenzorg. Voor haar emigratie in 2017 werkte zij als onderzoeker aan de Radboud Universiteit en het Radboud UMC in Nijmegen. Zij is auteur van twee boeken en veel artikelen over kunst en spiritualiteit, en over geestelijke verzorging met kunst.

 

Leer Thomas Merton kennen in de video (7 min)