Oekraïense president Zelensky voor de tweede keer ontvangen in Vaticaan

Hij ontmoette er onder andere paus Franciscus en sprak er over de humanitaire situatie in Oekraïne en over het religieuze leven in het land.
11/10/2024 - 15:19
Oekraïense president Volodymyr Zelensky in de San Damaso binnenplaats in Vaticaanstad na zijn audiëntie met paus Franciscus op 11 oktober 2024
Oekraïense president Volodymyr Zelensky in de San Damaso binnenplaats in Vaticaanstad na zijn audiëntie met paus Franciscus op 11 oktober 2024 © Belga/ANSA via ZUMA Press

Het is de tweede keer dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in het Vaticaan op bezoek is. Maar hij sprak ook nog met paus Franciscus in de marge van de G7-top in juni van dit jaar. 

Volgens een verklaring van de Vaticaanse persdienst waren de gesprekken op vrijdagochtend 11 oktober gewijd aan 'de staat van de oorlog en de humanitaire situatie in Oekraïne', en aan 'de manieren om hieraan een einde te maken en te zorgen voor een rechtvaardige en stabiele vrede in het land'. Ook werden 'een aantal kwesties betreffende het religieuze leven in het land' onderzocht. 

Behalve met de paus, sprak de Oekraïense president met de staatssecretaris van het Vaticaan, kardinaal Pietro Parolin, en de secretaris van het Vaticaan voor betrekkingen met staten en internationale organisaties, aartsbisschop Paul Richard Gallagher.

Na de bijeenkomst postte de paus een bericht op X: 'Alle naties hebben het recht om in vrede en veiligheid te bestaan. Hun territoria mogen niet worden aangevallen en hun soevereiniteit moet worden gerespecteerd en gegarandeerd door vrede en dialoog. Oorlog en haat brengen alleen maar dood en vernietiging voor iedereen. #Vrede'

Zelensky en Franciscus wisselden ook geschenken uit. De Oekraïense president gaf de paus een olieverfschilderij met als titel 'Het Bucha-bloedbad. Het verhaal van Marichka'. De paus gaf aan de Oekraïense president een bronzen afgietsel van een ontluikende bloem met het opschrift 'Vrede is een kwetsbare bloem'.

Een dag voor het bezoek van Zelensky, ontving paus Franciscus een van de religieuze leiders uit Oekraïne, de aartsbisschop van Kiev-Halych en hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk Svyatoslav Shevchuk. Waarover beide kerkleiders praatten werd niet bekendgemaakt. Shevchuk, die de defensieve oorlog van Oekraïne tegen Rusland altijd heeft verdedigd, was in het verleden kritisch over het pleidooi van de paus voor een onderhandelde vrede. 'De paus verstaat Rusland niet, niet haar geschiedenis en niet haar huidige misdaden,' aldus de aartsbisschop.

Bronnen: Vatican News (Engels) - KathPress (Duits)