Dakloze dichter van het Sint-Pietersplein begraven door twee kardinalen

Hij hoopte ooit naar Jeruzalem te reizen, maar strandde onder de zuilen van het Sint-Pietersplein in Rome. José Carlos de Sousa werd dinsdag begraven.
16/10/2024 - 15:31
In de zuilengalerij rond het Sint-Pietersplein in Rome verblijven tientallen daklozen. Ze worden er niet verjaagd, maar krijgen warme maaltijden, dekens, kledij, medische zorgen en regelmatig komt er een kapper
In de zuilengalerij rond het Sint-Pietersplein in Rome verblijven tientallen daklozen. Ze worden er niet verjaagd, maar krijgen warme maaltijden, dekens, kledij, medische zorgen en regelmatig komt er een kapper © BelgaImage / AFP

De Braziliaanse dakloze dichter José Carlos de Sousa overleed al in augustus, maar kon door de administratieve rompslomp pas deze week begraven worden. De kardinalen Konrad Krajewski en Leonardo Ulrich Steiner gingen de uitvaart voor. De Braziliaanse kardinaal Steiner nam een pauze uit de synode om zijn landgenoot te begraven. Kardinaal Krajewski is de pauselijke aalmoezenier die in naam van de paus zorgt voor daklozen en armen in Rome. Hij kende José en hielp hem dagelijks, tot aan zijn overlijden aan een leverziekte in het San Carlo-ziekenhuis. 

Krajewski noemde hem tijdens de begrafenis 'een engel die de weg wijst' omdat hij ervan hield om naar de pelgrims te kijken die zich naar de basiliek haasten. Hij toonde hen de weg en beschreef ze in zijn gedichten. 'Op straat en op elke andere plaats spreek ik bijna nooit / ik kijk gewoon / luister, denk na / en schrijf soms om niet alleen op de wereld te zijn'. 

Aan de vrijwilligers die 's avonds warme maaltijden en kleding verdelen onder de daklozen van het Sint-Pietersplein vroeg hij notitieboekjes om zijn gedichten op te schrijven. Zuster Elaine Lombardi kende hem goed en werd getroffen door de heer die 'geen behoeften had'. 

Hij zei tegen mij: 'Zuster, ik heb niets nodig. Geef het aan anderen, breng me wat notitieboekjes.' Hij was een dichter, met een goed hart.

Zuster Elaine Lombardi

De 61-jarige dakloze werd door passanten waarschijnlijk met de nek aangekeken. Maar 'als het hart schoon is, zijn alle dingen die je ziet schoon,' zei kardinaal Krajewski in zijn homilie. 

Het hart wordt onze ogen op de wereld. Onze José weet dit allemaal. Hij hoeft niet langer te biechten, hij wacht niet op de vrucht van de synode, of op een paar boeken om het christelijk leven te verbeteren. Hij weet alles, omdat hij nu dicht bij God is.

Kardinaal Konrad Krajewski

Vrijwilligers en andere daklozen van het Sint-Pietersplein woonden de begrafenis bij en legden als gebaar van afscheid een bloem op de kist. José Carlos de Sousa werd begraven op de Romeinse begraafplaats van Prima Porta.

Bronnen: Corriere della Sera (Italiaans) - ND - Vatican News (Italiaans)