Christenen wereldwijd steeds vaker slachtoffer van geweld en discriminatie, vooral in Afrika

De katholieke hulporganisatie Kerk in Nood toont in een nieuw rapport dat militant islamitisch geweld verschoven is van het Midden-Oosten naar Afrika.
22/10/2024 - 15:52
Mozambique kent sinds nieuwjaar 2024 een opleving van religieus geweld door Islamitische Staat dat onder meer kerken in brand steekt
Mozambique kent sinds nieuwjaar 2024 een opleving van religieus geweld door Islamitische Staat dat onder meer kerken in brand steekt © ACN / Ismael Martínez Sánchez

In het rapport Vervolgd en Vergeten? 2022-24 toont de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) hoe christenen vervolgd worden in 18 landen, waaronder China, Nicaragua, India en Nigeria. De organisatie vraagt bijzondere aandacht voor deze 18 landen omdat christenen er te maken hebben met discriminatie, detentie en geweld, omdat ze gedwongen worden te vluchten of zelfs worden vermoord. Het rapport bevat getuigenissen uit de eerste hand van overlevenden van aanvallen gericht op christenen, evenals details van incidenten die gebaseerd zijn op informatie verkregen van lokale contacten van Kerk in Nood.

Aartsbisschop Bashar Warda van Erbil in Irak hoopt in het voorwoord dat de vervolging van christenen in de wereld ernstig wordt genomen door beleidsmakers.

Ons gebed is dat degenen die dit rapport lezen, of het nu regeringen zijn of anderen met invloed, meer doen dan alleen lippendienst bewijzen aan berichten over christenvervolging.

Aartsbisschop Bashar Warda van Erbil in Irak

'Het is van vitaal belang dat [beleidsmakers] handelen naar aanleiding van vroegtijdige waarschuwingen, gegeven in rapporten zoals deze', zo zegt de aartsbisschop nog, 'om te voorkomen dat wat ons in Irak is overkomen elders nogmaals gebeurt'. Daesh (Islamitische Staat) nam 10 jaar geleden grote delen van de Iraakse Vlakte van Nineveh in, waarbij honderdduizend christenen en anderen voor hun leven moesten vluchten. 

Waar worden christenen vervolgd in de wereld?

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Militant islamitisch geweld verschoven naar Afrika

Het rapport stelt dat de militante islam verantwoordelijk was voor een toename van vervolging in de zes onderzochte Afrikaanse landen. Dat wijst erop dat het epicentrum van militant islamitisch geweld is verschoven van het Midden-Oosten naar Afrika. Massa-emigratie, veroorzaakt door militante islamitische aanvallen, destabiliseert christelijke gemeenschappen. Op de lange termijn staat het voortbestaan van de Kerk in grote regio's op het spel.

Peter Broeders, directeur van Kerk in Nood (ACN) in Nederland, zegt bijzonder geraakt te zijn voor de terreur van jihadisten in Afrika 'terwijl de internationale gemeenschap lijkt weg te kijken'. 

We hebben het over miljoenen christenen, mannen, vrouwen en kinderen, die hun huizen zijn ontvlucht en niet kunnen terugkeren. Ik hoop van harte dat hun stem dankzij dit rapport ook [bij ons] gehoord wordt.

Peter Broeders

Directeur van Kerk in Nood (ACN) in Nederland

Nicaragua als nieuwkomer

Voor het eerst in de 18-jarige geschiedenis van het rapport wordt Nicaragua vermeld. Dit vanwege een reeks extreem repressieve maatregelen tegen christenen, waaronder massale detentie en uitzetting van geestelijken, inclusief alle medewerkers van de apostolische nuntiatuur.

Ontheemding en ontvoering terugkerende problemen

Terugkerende thema's in het rapport zijn onder andere de ontheemding van christelijke gemeenschappen na aanvallen door extremistische groepen en de gedwongen uithuwelijking en bekering van christelijke vrouwen en meisjes. Ook de ontvoering en intimidatie van priesters en de publicatie van denigrerende inhoud over het christendom in schoolboeken zijn geen nieuw, maar een blijvend en zorgwekkend fenomeen.

Autoritaire regimes voeren repressie op

Een andere bevinding van het rapport, zijn de intensievere aanvallen op christenen als vijanden van de staat of van de lokale meerderheid. Autoritaire regimes, waaronder die in China, Eritrea, India en Iran, voerden hun repressieve maatregelen tegen christenen op, uit naam van religieus nationalisme of staatssecularisme en communisme. De beperkingen omvatten strengere straffen voor vermeende beledigingen van de staatsideologie, inbeslagname van gebedshuizen, arrestaties van geestelijken en leken en langere detentieperioden.

Vietnam is het enige land in het rapport waar een lichte verbetering werd opgemerkt, vooral vanwege stappen die zijn genomen om de diplomatieke banden met het Vaticaan te herstellen.