Woont God hier niet meer? Vaticaan buigt zich over herbestemming

Op een conferentie van de Pauselijke Raad voor Cultuur over de toekomst van kerken gooit Vlaanderen hoge ogen met studies en praktijkvoorbeelden.
31/10/2019 - 10:39

De Pauselijke Raad voor Cultuur organiseerde op 29 en 30 november een conferentie met als titel God woont niet meer hier. Bedoeling was een stand van zaken op te maken en aanbevelingen te formuleren voor de toekomst van overtollige kerkgebouwen.

Aan de conferentie namen bisschoppenconferenties uit Europa, Noord-Amerika en Australië deel, niet toevallig regio’s met een rijke christelijke geschiedenis en dito patrimonium, dat niet meer aangepast is aan de religieuze praktijk. In zijn boodschap bij de opening van de conferentie zei paus Franciscus dat het culturele erfgoed getuige is van het geloof van de mensen die het tot stand brachten en dat die eigenheid behouden blijft ook als het niet meer gebruikt wordt door gelovigen.

De vraag is dan ook: hoe kunnen kerkgebouwen goed gebruikt worden wanneer ze niet meer (alleen) dienst doen voor de liturgie? Aan de conferentie ging een oproep vooraf naar abstracts van studies. De inbreng vanuit Vlaanderen werd sterk gewaardeerd, laat kanunnik Ludo Collin weten, die aan de conferentie deelnam als voorzitter van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC).

Met enige trots mogen wij stellen dat we in Vlaanderen de problematiek methodisch aanpakken, een aanpak die de belangstelling van de deelnemers heeft gewekt. Ludo Collin

De abstract van CRKC behoort tot de selecte groep van 15 die een bijdrage leveren aan een publicatie van de Raad voor Cultuur. Ook een inzending van de Universiteit Hasselt (Koenraad Van Cleempoel) en KULeuven (Tom Callebaut) werden geselecteerd. Het CRKC mocht bovendien een presentatie verzorgen waarin het onder meer de richtlijnen van de Belgische bisschoppen uiteenzette, gekoppeld aan een reeks praktijkvoorbeelden uit Vlaanderen, van valorisatie tot herbestemming.

Het rapport met aanbevelingen van de Pauselijke Raad voor Cultuur wordt verwacht in het voorjaar.

Boek ‘Leven in de kerk’

CRKC en PARCUM realiseren samen het boek Leven in de kerk.Valorisatie, medegebruik, nevenbestemming en herbestemming van onroerend religieus erfgoed in Vlaanderen. Het is een inspiratiegids met praktijkvoorbeelden voor kerkbesturen, gemeentebesturen en investeerders die met het religieus erfgoed aan de slag willen gaan. Uitgegeven door Vanden Broele, 112 p., ISBN 9789049617325. Tijdelijk aan intekenprijs: 39,95 euro.