Commentaar bijbellezing 24/11 - ‘Christus Koning van het heelal’ - Saskia Van den Kieboom
Evangelie: Johannes 18, 33b-37 — ‘Mijn koningschap is niet van deze wereld’
In die tijd riep Pilatus Jezus bij zich en zei tot Hem: ‘Zijt Gij de koning der joden?’ Jezus antwoordde hem: ‘Zegt gij dit uit uzelf of hebben anderen u over Mij gesproken?’ Pilatus gaf ten antwoord: ‘Ben ik soms een jood? Uw eigen volk en de hogepriesters hebben U aan mij overgeleverd. Wat hebt Gij gedaan?’ Jezus antwoordde: ‘Mijn koningschap is niet van deze wereld. Zou mijn koningschap van deze wereld zijn dan zouden mijn dienaars er wel voor gestreden hebben dat Ik niet aan de joden werd uitgeleverd. Mijn koningschap is evenwel niet van hier.’ Pilatus hernam: ‘Gij zijt dus toch koning?’ Jezus antwoordde: ‘Ja, koning ben Ik. Hiertoe werd Ik geboren en hiertoe ben Ik in de wereld gekomen om getuigenis af te leggen van de waarheid. Al wie uit de waarheid is, luistert naar mijn stem.’
Commentaar Saskia Van den Kieboom: ‘Christus Koning van het heelal’
Jezus had in zijn leven absoluut te maken met gezagsdragers. Mensen met macht. De Romeinse gezagsdragers, maar ook de hogepriesters, en wellicht koning Herodes. Hij was echter niet onder de indruk van die aardse vormen van macht en gezag. Liet zich er ook niet echt door leiden. Voor Jezus was er maar één met werkelijk gezag en dat was God de Vader. En als diens Zoon sprak Jezus over een koningschap dat Hij in zich zou dragen. Dat viel niet in goede aarde bij de gezagsdragers van zijn tijd. Die accepteerden het niet, iemand die pretendeerde koning te zijn. Het is niet zo dat Jezus te koop liep met de boodschap dat hij dus koning was. Het waren steeds anderen die het hem lieten zeggen. Voor Jezus staat koning zijn namelijk niet voor macht en prestige en al zeker niet voor eigen eer en glorie. Het is een koningschap dat niet van deze wereld is, dat verder gaat dan aardse structuren en belangen. Een koningschap dat laat zien wat de wil is van God, de enige echte Koning van het heelal.
Het is voor ons lastig te begrijpen, misschien omdat we zo zijn ondergedompeld in de aardse gezagsstructuren. We leven in een samenleving waarin macht en eer aantrekkelijke fenomenen zijn om na te streven, dat is altijd al zo geweest en het zal waarschijnlijk altijd zo blijven. We kijken op naar mensen met macht. Als christenen delen we echter in het koningschap van Jezus. Ook wij worden geroepen om met waardigheid de wil van God uit te dragen, die voor te leven en erover te getuigen onder het volk. Ook wij worden ertoe uitgedaagd om de aardse interpretatie van macht en prestige te relativeren, om het goddelijke koningschap als het enige ware te zien. Betekent dit dat we dan maar voortaan lak moeten hebben aan de regels en wetten van onze maatschappij? Natuurlijk niet, die zijn belangrijk om onze samenleving leefbaar te maken. Wel worden we uitgenodigd om steeds God als de Allerhoogste te zien en om zijn koningschap mee te dragen. Dat vraagt om verantwoordelijkheid en onderscheiding: wat draag ik bij aan het goddelijk koninkrijk en wat draag ik bij aan aardse koninkrijken?
Saskia Van den Kieboom is stafmedewerker gezinspastoraal en aanspreekpunt voor geloof en homoseksualiteit