Het Vredeslicht brengt hoop
Traditioneel verwelkomen we enkele dagen voor Kerstmis ook in België het Vredeslicht. Ken je het nog niet? Of hoorde je er al wel over spreken, maar had je het nog nooit in huis? Breng daar dan dit jaar verandering in en draag je steentje bij om het Vredeslicht tussen Kerstmis en Nieuwjaar te verspreiden.
Verbondenheid en dialoog
Het Vredeslicht ontstond als een plaatselijke traditie in Tsjechië om mensen met elkaar te verbinden. In 1986 pikte de Oostenrijkse Radio (ORF) dit initiatief op en jaar na jaar verspreidde het zich steeds meer over heel Europa en daarbuiten.
Dit jaar zal het Vredeslicht branden aan het front van Oekraïne.
Belangrijk is dat het woord vrede vanuit verschillende invalshoeken wordt benaderd en niet aan één specifieke levensbeschouwing is verbonden. Het Vredeslicht wil op zoveel mogelijk plaatsen verbondenheid en dialoog bestendigen en creëren, bij uitstek ook tussen de verschillende levensbeschouwingen. Het brandde al op verschillende symbolische plekken en zal dit jaar ook licht brengen aan het front van Oekraïne.
Uitzonderlijk niet vanuit Bethlehem
Om dat verlangen naar verbondenheid zo breed mogelijk uit te dragen, legt het Vredeslicht een hele weg af, zonder daarbij het licht te laten doven. Het Vredeslicht wordt altijd door een kind aangestoken.
Normaal gezien gebeurt dat in Bethlehem, in de grot waar volgens bepaalde overleveringen Jezus zou zijn geboren. Door de oorlog in het Midden-Oosten was dat dit jaar echter niet mogelijk en werd voor het eerst beroep gedaan op het licht van het voorgaande jaar, bewaard door de Oostenrijkse padvinders. De overdracht van het Vredeslicht vond plaats in Christkindl bij Steyr, de zusterstad van Bethlehem.
Het kind dat het Vredeslicht dit jaar mag uitdragen, komt uit Gschwandt bij Gmunden en heet Matthias Secklehner. Het negenjarige vredeslichtkind verleende hulp aan een wandelaar die een ongeluk had. Andere mensen helpen, vindt hij naar eigen zeggen cool.
Voor mij betekent vrede dat er geen angst en geen ruzie is, en dat we elkaar helpen en goed met elkaar overweg kunnen.
Matthias Secklehner
In onderstaande video zie je Matthias het Vredeslicht binnenbrengen in Duitsland, tijdens het Adventsfest der 100.000 Lichter in Suhl, en hoor je het Vredeslichtlied klinken:
Het Vredeslicht in ons land
Intussen bracht Matthias het Vredeslicht ook al naar Brussel. Daar brandt het betekenisvol in de gebouwen van de Europese Commissie
Op zondag 15 december zal het verwelkomd worden in Eupen. De dialoog indachtig, gebeurt dit in een interchristelijke viering in de drie landstalen, in de Protestantse kerk. De bisschop van Luik zal er aanwezig zijn, evenals afvaardigingen uit de verschillende Vlaamse bisdommen. Op die manier kan het Vredeslicht vervolgens ook per bisdom worden verdeeld.
Hoe meedoen?
Het Vredeslicht wil ook jou motiveren om mee een teken van warmte, vreugde, hoop, licht en hartelijkheid uit te dragen. Vrede begint immers met (opnieuw) verbinding zoeken met elkaar. Meedoen kan op verschillende manieren.
- In de week van 16 tot 22 december wordt het Vredeslicht tijdens verschillende evenementen in Vlaanderen onthaald. Je kan er onder andere een bijwonen in Brussel, Brugge en Ieper, Geel, Huise, Kortrijk, Leuven, Mechelen en Tongeren.
- Informeer bij je eigen parochie of gemeente naar het dichtstbijzijnde verdeelpunt waar je het Vredeslicht individueel kan afhalen om het mee te nemen naar huis en verder te verdelen onder buren, familie,…
- Plaatselijk kan je je met je wandel- of loopvereniging inschrijven om het Vredeslicht naar een andere gemeente, stad of een ander dorp te brengen.