Rapport onthult decennialang misbruik van Indiase zusters
Volgens een recent rapport zijn vele vrouwelijke religieuzen in India het slachtoffer geworden van seksueel misbruik door priesters. Soms ging het om ongewenste aanrakingen of kussen, maar vaak werden zij ook betast of onder druk gezet om intieme contacten te hebben. Niet zelden werden ze ronduit verkracht. Ook wanneer het misbruik werd gemeld, deed de kerkleiding nauwelijks inspanningen om dat een halt toe te roepen.
Ook uit andere landen in Afrika en Azië en zelfs Europa en Amerika zijn er gelijkaardige getuigenissen van vrouwelijke religieuzen.
Zusters getuigen over priesters die hun slaapkamers binnenstormen en hen onder druk zetten om hechte vriendschappen om te smeden tot seks, staat te lezen in het rapport. De zusters getuigen over verkrachtingen door priesters, al of niet dronken. Door de patriarchale cultuur in India en de ondergeschikte positie van vrouwen werd het seksueel misbruik, dat in de Indiase samenleving ook bij huispersoneel vaak voorkomt, ook door vele vrouwelijke religieuzen zelf als normaal ervaren.
Groeiend verzet
Maar vrouwen in India worden almaar mondiger en protest en verzet groeien. Zusters getuigen openlijk hoe zij van zich hebben afgebeten en zich tegen de avances van een priester hebben verzet. Vorig jaar diende een 44-jarige zuster een klacht in bij de politie tegen mgr. Franco Mullakal, de bisschop van Jullundur die op haar kloosterorde toezicht hield. Volgens de zuster uit de Indiase deelstaat Kerala werd ze op twee jaar tijd dertien keer door hem verkracht. Een handvol zusters dat met haar sympathiseerde, hield daarna twee weken protestacties. Zij eisten de arrestatie van de bisschop. Het protest zorgde voor grote verdeeldheid, maar de klachten over het seksueel misbruik van zusters zijn allerminst nieuw. Mgr. Mullakal werd op basis van de verklaringen van de zuster in september opgepakt en ondervraagd. Hij verbleef minstens een maand in de cel.
In India leven 18 miljoen katholieken, een kleine minderheid in een land met 1,3 miljard inwoners dat gedomineerd wordt door hindoes.
Veel zusters zijn bang om over het seksueel misbruik te getuigen of klacht in te dienen om het imago van de Kerk niet aan te tasten.
Anderzijds maken nationalistische hindoes en hun media van de beschuldigingen van misbruik handig gebruik aan om de katholieke Kerk in een kwaad daglicht te plaatsen. Dat zorgt ervoor dat het taboe blijft bestaan en vrouwelijke blijven slachtoffers zwijgen, omdat zij te bang zijn om door hun omgeving en familie afgewezen en uitgesloten te worden.
Bron: Reuters/America