Kardinaal Sandri: strijd tegen de slavernij is niet gewonnen
Hoewel zij geen kettingen aan hun voeten hebben, zijn de msensen die hun land omwille van oorlog of hemeltergende armoede moeten verlaten zonder twijfel de slaven van vandaag, stelde kardinaal Leonardo Sandri, de prefect van de Congregatie voor de Oosterse Kerken, op de jubileumviering in Cagliari naar aanleiding van de 800ste verjaardag van de Orde van Onze-Lieve-Vrouwe van Weldadigheid, ook wel Mercedariërs genoemd.
De Ordo Beatae Mariae de Mercede redemptionis captivorum werd in 1218 opgericht in de Spaanse stad Barcelona door de later heilig verklaarde Peter Nolasco en Raymundus van Peñafort. Haar belangrijkste missie was het vrijkopen van de slaven en gevangenen van de Moren. De leden van de orde legden naast de drie kloostergeloften van gehoorzaamheid, kuisheid en armoede ook een eed af om zich in te spannen voor de bevrijding van christelijke slaven die door Moren of heidenen gevangen werden gehouden. De orde verspreidde zich op korte tijd over Frankrijk, Duitsland, Portugal en Spanje. In 1265 werd een vrouwelijke tak van de orde opgericht. Vandaag telt de orde nog steeds een 500-tal priesters en meer dan 700 broeders, die zich tegenwoordig vooral toeleggen op onderwijs en geloofsverkondiging
Kardinaal Sandri onderstreepte dat er vandaag nog steeds vele moderne slaven zijn, die het slachtoffer zijn van mensenhandel, een perverse logica van vraag en aanbod en de strijd om de controle over de middelen en wapenhandel. Daarbij wordt ook handig ingespeeld op oude confessionele tegenstellingen en de versprediing van fundamentalistische ideologieën onder de armste lagen van de bevolking.
Bron: Vaticannews.va