Nog drie dagen tot Kerstmis. Alle ogen zijn gericht op Maria. Wees gegroet!
Een Ave Maria kan je bidden of zingen, maar je kan het ook dansen. Zeker als je Tatiana Osipova bent, een Russische ballerina van de Bolshoi Ballet Academy. In de video zie je hoe ze danst op het Ave Maria van de Russische componist Vladimir Vavilov (1925-1973). Na diens dood werd de compositie een tijdlang ten onrechte toegeschreven aan de bekende 16de-eeuwse componist Giulio Caccini - daarom staat het nog altijd bekend als het Ave Maria van Caccini.
Bijbelse wortels
De tekst van het Weesgegroet heeft Bijbelse wortels. Vandaag wordt in de eucharistie voorgelezen uit het evangelie Lucas:
'In die dagen reisde Maria met spoed naar het bergland, naar een stad in Judea. Zij ging het huis van Zacharias binnen en groette Elisabet. Zodra Elisabet de groet van Maria hoorde, sprong het kind op in haar schoot.'
En we lezen verder:
Elisabet werd vervuld met de heilige Geest en riep met luide stem uit: 'Gij zijt gezegend onder de vrouwen en gezegend is de vrucht van uw schoot. Waaraan heb ik het te danken, dat de moeder van mijn Heer naar mij toe komt? Zie, zodra de klank van uw groet mijn oor bereikte, sprong het kind van vreugde op in mijn schoot. Zalig zij die geloofd heeft, dat tot vervulling zal komen wat haar vanwege de Heer gezegd is.'
Vreemd: niet Elisabeth maar het kind in haar buik merkt als eerste de zwangerschap van Maria op.
Wat opvalt in de tekst, is dat niet Elisabeth als eerste merkt dat haar nicht zwanger is, maar wel het kind in haar eigen schoot. En dat is niemand minder dan de latere Johannes De Doper. Zo vertelt de evangelist tussen de regels door al wat de rol wordt van die neef van Jezus. Hij is de grote wegwijzer naar Jezus en wegbereider van de messias. Als volwassene wordt hij meestal afgebeeld met een grote wijsvinger in de richting van Jezus.
Door de eeuwen heen
De vroegste sporen van het 'Wees gegroet' zijn te vinden in de 7e eeuw. In Luxor (Egypte) vond men een ostrakon (de scherf van een aarden pot) met het volgend gebed:
Wees gegroet, Maria, vol van genade, de Heer is met je, gezegend ben je onder de vrouwen en gezegend is de vrucht van je schoot. want je hebt de Christus ontvangen, de Zoon van God, de verlosser van onze zielen.'
In 1568 legde paus Pius V de huidige vorm van het Weesgegroet vast.
Wees gegroet Maria, vol van genade, de Heer is met u, gezegend zijt gij boven alle vrouwen en gezegend is de vrucht van uw lichaam, Jezus. Heilige Maria, Moeder Gods, bid voor ons, arme zondaars, nu en in het uur van onze dood. Amen.
Bron: Bijbel in 1000 seconden