Kerkleiders vragen gelijke behandeling van christenen in Israël

Katholieke bisschoppen hebben hun solidariteitsbezoek aan het Heilige Land afgesloten met een oproep tot Israël en de internationale gemeenschap.
25/01/2019 - 11:30

Een delegatie van katholieke bisschoppen uit Europa, Canada en de VS heeft haar bezoek aan het Heilige Land afgesloten met een oproep tot Israël om de gelijke behandeling van alle burgers te herstellen en te verzekeren. Ook Marie Dennis, de internationale voorzitter van Pax Christi Internetional, en de Engelse anglicaanse bisschop Christopher Chessun reisden voor het solidariteitsbezoek met de delegatie mee naar Israël en de Palestijnse gebieden.

Ter plaatse hebben wij vastgesteld hoe burgers met een heel verschillende achtergrond kunnen samenleven en samenwerken. Wij hebben er gezien welke belangrijke bijdrage christenen leveren aan de samenleving, in scholen, ziekenhuizen en door hun betrokkenheid in het openbare leven, ook als bruggenbouwer tussen de verschillende geloofsgemeenschappen. Tegelijk voelen veel christenen zich systematisch gediscrimineerd en gemarginaliseerd. Zij zijn erg bezorgd over de Israëlische natiewet, die de discriminatie van minderheden grondwettelijk en juridisch verankert en het ideaal van gelijkheid, rechtvaardigheid en democratie ondergraaft. Wij sluiten ons aan bij de oproep van de plaatselijke christelijke gemeenschap om het pluralisme in het land te verdedigen.

Marie Dennis van Pax Christi Internationaal in gesprek met Arabische christenen
Marie Dennis van Pax Christi Internationaal in gesprek met Arabische christenen © Pax Christi International

De bisschoppen moedigen de christenen in de regio aan om de samenwerking voor vrede en rechtvaardigheid te versterken. Tijdens ons bezoek aan Palestina stelden wij vast hoe de ellende van de bezetting versterkt wordt door de besparing van de VS op de humanitaire hulpverlening. Wij kunnen niet negeren dat de gezondheidszorg, het onderwijs en andere elementaire diensten voor vluchtelingen almaar sterker worden bedreigd. Desondanks spreken de bisschoppen hun vertrouwen uit in de toekomst. Wij bewonderen onze broeders en zusters in het Heilige Land omdat zij de hoop niet verliezen. Wij engageren ons om met gebed, bedevaarten en praktische steun die hoop levend te houden.