Mechels stadsproject blijft trouw aan roeping van de zusters
Jarenlang bevolkten zusters van Overijse het geklasseerde Huis van Cadix in de Frederik de Merodestraat in Mechelen. De zusters waren in het Mechelse bekend om hun sociale engagement en hun inzet in het, vooral buitengewone, onderwijs. Zonder veel ruchtbaarheid eraan te geven probeerden zij met hun eenvoudige manier van leven en hun evangelische gastvrijheid vorm te geven aan hun roeping. Arme en gekwetste mensen konden er altijd aankloppen voor een luisterend oor en wat praktische steun. In de gastenkamers vonden mishandelde vrouwen (in samenwerking met het Vluchthuis), arme gezinnen, mensen met psychische problemen en andere kwetsbare mensen tijdelijk een veilig onderkomen tot ze opnieuw in staat waren om op eigen benen te staan. Kansarme kinderen uit het stadscentrum konden er ook altijd aankloppen voor huiswerkbegeleiding. Kloosteroverste Virginie onderstreepte dat de zusters op die manier een teken van hoop probeerden te zijn in een stad waar de zwaksten veelal een ongemerkt bestaan leiden. God heeft iedereen lief. Voor Hem telt iedereen mee.
Maar ook het klooster in de Merodestraat kampte met een gebrek aan intredes van nieuwe zusters en een tiental jaar geleden verlieten de laatste zusters het klooster. In de plaats ervan kwam een sociaal centrum. Maar dat project kwam nooit echt van de grond. Afgelopen maandag gaf het Mechelse schepencollege dan groen licht voor de plannen om in het complex 11 woonappartementen rondom de binnenplaats, een koffiehuis, een kinderkribbe (in het voormalige woonhuis) en – in samenwerking met een zorginstelling - 20 kamers voor begeleid wonen van personen met een beperking in te richten. Mia De Wael van de bvba Cadixx, die het project zal realiseren, benadrukt dat het een eigen keuze is om trouw aan de geest van de zusters, hoewel dit niet contractueel was vastgelegd.
Ook burgemeester Bart Somers wijst op de continuïteit. Hij is tevreden omdat er wordt aangeknoopt met het maatschappelijke engagement dat op deze plaats altdij al bestaan heeft. Dit privéproject sluit naadloos aan bij onze projecten van integratie in de brede zin. Het geeft bovendien een kwalitatieve, toekomstgerichte bestemming aan stedelijk erfgoed. Schepen Greet Geypen benadrukt dat het 18de-eeuwse gebouwencomplex dankzij dit project een nieuw leven tegemoet gaat. Het is een mooi woonproject in een monument, gekoppeld aan een sociale functie. Mede-eigenaar Mia De Wael hoopt dat het project tegen 2020/2021 gerealiseerd is. Hiermee blijven wij trouw aan de sociale dimensie die de zusters hier doorheen de eeuwen hebben opgebouwd.