Interlevensbeschouwelijke delegatie bezoekt Brusselse gevangenis

Op donderdag 31 januari heeft een 45-koppigde delegatie van de erkende erediensten en de vrijzinnigheid de gevangenis van Sint-Gillis bezocht.
04/02/2019 - 12:15

In naam van de gerechtigheid worden mensen opgesloten in een gevangenis. Daarom blijven ze niet minder mens. De gerechtigheid mag dus niet stoppen aan de deur van een gevangenis. En de straf mag nooit het laatste woord hebben: er is leven na de gevangenis. Wie zijn de gedetineerden? Hoe leven ze? Wie waakt over hen? Hoe worden onze gevangenen voorbereid op de toekomst? Wat is de bijzondere rol van een aalmoezenier of een moreel consulent? De erkende erediensten en de vrijzinnigheid hebben deze thematiek gezamenlijk willen aankaarten. En dan ook, concreet op het terrein, met een uitgebreid bezoek aan de gevangenis van Sint-Gillis op donderdag 31 januari.

#Jail&Justice

#Jail&Justice is een informeel interlevensbeschouwelijk platform, bestaande uit alle erkende erediensten en de vrijzinnigheid. Dit initiatief wordt gesteund door Koen Geens, de minister van Justitie. Op donderdag 31 januari heeft een delegatie van 45 leden in dit kader de gevangenis van Sint-Gillis bezocht. De delegatie bestond uit verantwoordelijken van de erkende erediensten en van de vrijzinnigheid, maar ook aalmoezeniers en morele consulenten. De delegatie werd ontvangen door directeur Jurgen Van Poecke en zijn team, en kreeg van hen een uitgebreide rondleiding. Daarna namen ze deel aan een panelgesprek tussen gedetineerden, personeelsleden, aalmoezeniers en morele consulenten: Wat voor een leven hebben gedetineerden? Hoe ervaren personeelsleden hun opdracht? Wat is de rol van een aalmoezenier of moreel consulent in een gevangenis? Heeft men nog begrip voor de gerechtigheid binnen de muren van een gevangenis? Wordt er aan re-integratie gedacht?

In naam van de gerechtigheid worden mensen opgesloten in een gevangenis. Daarom blijven ze niet minder mens. De gerechtigheid mag dus niet stoppen aan de deur van een gevangenis. En de straf mag nooit het laatste woord hebben: er is leven na de gevangenis. Wie zijn de gedetineerden? Hoe leven ze? Wie waakt over hen? Hoe worden onze gevangenen voorbereid op de toekomst? Wat is de bijzondere rol van een aalmoezenier of een moreel consulent? De erkende erediensten en de vrijzinnigheid hebben deze thematiek gezamenlijk willen aankaarten. En dan ook, concreet op het terrein.

Minister Koen Geens

Koen Geens, minister van Justitie, woonde het paneldebat bij en nam vervolgens ook het woord. De voormiddag werd afgerond met een informele lunch waarbij de delegatieleden vrijuit in gesprek konden gaan met gedetineerden, leden van de directie en het personeel, maar ook met minister Geens zelf. Ik bracht donderdag een bezoek aan de gevangenis van Sint-Gillis en luisterde naar enkele mooie getuigenissen van consulenten, aalmoezeniers en gedetineerden over de rol van levensbeschouwing binnen de gevangenismuren, zegt minister Geens in een persoonlijke terugblik. Ik dank de organisatie van #Jail&Justice voor de kans om aan deze gesprekken deel te nemen. Ik bedankte in mijn korte toespraak alle consulenten, aalmoezeniers en vrijwilligers voor hun blijvende inzet. De getuigenissen van de gedetineerden toonden aan dat deze mensen voor hen van onschatbare waarde zijn. Ze helpen bij het behouden van waardigheid en respect en begeleiden de gedetineerden bij de innerlijke zoektocht naar het goede. Dit zijn geen lege woorden, maar woorden die voor de mensen in Sint-Gillis en in al onze andere gevangenissen van het grootste belang zijn. Ik heb de ambitie om het verbeterde statuut van aalmoezeniers in februari voor te leggen op de Ministerraad.

Boodschap aan de gedetineerden

Na zijn bezoek maakte het platform #Jail&Justice een korte boodschap over aan de gedetineerden van de gevangenis van Sint-Gillis om op die manier zijn dank uit te drukken:

Beste gedetineerden,

Op donderdag 31 januari heeft een delegatie van verantwoordelijken van de erkende erediensten en de vrijzinnigheid de gevangenis van Sint-Gillis mogen bezoeken. De delegatieleden kregen er de gelegenheid om enkele medegevangenen persoonlijk te ontmoeten. Uw vertegenwoordigers hebben ons verteld hoe belangrijk aalmoezeniers en morele consulenten voor u zijn. Zij luisteren naar u in alle vertrouwelijkheid en zorgen voor spirituele begeleiding, met respect voor uw persoonlijke overtuiging. Wij willen iedereen, die in het kader van onze erediensten en vrijzinnige organisaties deze mooie opdracht uitvoert, hartelijk bedanken. We waren ook erg onder de indruk van de toewijding van de directie en het personeel van de gevangenis. Vrijuit met een aantal van u te kunnen spreken, was voor ons een erg ingrijpende ervaring. Het gaf ons de kans om doorheen de gedetineerde de mens te ontmoeten, waarvan de waardigheid niet ophoudt aan de poort van de gevangenis en wiens dromen ook de dikste muren niet tegenhouden. Wij zijn dankzij deze ontmoeting als rijkere mensen uit de gevangenis vertrokken en daarvoor kunnen we u niet genoeg bedanken.