Koninklijk onthaal voor paus Franciscus in Abu Dhabi
Paus Franciscus viel zondag bij zijn aankomst in Abu Dhabi een hartelijk en koninklijk onthaal te beurt. Hij brengt een 48 uur durende bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waarmee de Heilige Stoel pas 12 jaar geleden diplomatieke banden heeft aangeknoopt. De paus werd er verwelkomd in het presidentiële paleis, een 370 hectare groot complex van gebouwen, tuinen en fonteinen, en had er privégesprekken met Abu Dhabi's kroonprins sjeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan en andere leiders van de VAE. In zijn boodschap in het gastenboek van het paleis drukte de paus zijn verlangen naar vrede en broederschap uit.
Wereldconferentie voor Broederschap
De paus neemt in Abu Dhabi deel aan de Interreligieuze Wereldconferentie over Menselijke Broederschap, die op initiatief van de Moslimraad van Oudsten, tal van prominente internationale religieuze leiders samenbrengt. Hij krijgt er het gezelschap van de grootsjeik van Al Azhar in Caïro, Ahmed el-Tayeb, en van secretaris-generaal Olav Fykse Tveit van de Wereldraad van Kerken (WCC). De deelnemers aan de conferentie gaan na hoe zij kunnen bijdragen tot de bevordering van verdraagzaamheid en wederzijds respect.
Ds. Fykse Tveit van de WCC benadrukte in zijn toespraak dat de religieuze tradities uit de hele wereld tegenover haat, racisme en geweld, het onmisbare tegengewicht van liefde kunnen plaatsen. Als christenen geloven we dat de liefde van God, zoals die zich manifesteerde in en door Jezus Christus, ons ertoe kan brengen samen te leven als één menselijke familie (…) Maar authentieke liefde is meer dan emoties. Zij moet ook tot uitdrukking komen in onze gemeenschappelijke zoektocht naar gerechtigheid en vrede. Wij zijn zusters en broeders en moeten voor elkaar zorgen.
Tveit vroeg ook bijzondere aandacht voor het racisme dat onze gemeenschappelijke zoektocht naar rechtvaardigheid en vrede in de weg staat. Racisme is een van de gevaarlijkste giffen van de menselijke familie. Wij hebben nood aan een nieuw sociaal pact, ook in het Midden-Oosten, de bakermat van onze drie Abrahamitische religies. Met name de meest kwetsbaren moeten de daadwerkelijke steun en solidariteit van iedereen ervaren.
Katholieke manifestatie in sportstadion
Opmerkelijk is dat het bezoek ook in het buurland Saudi-Arabië, waar kerken verboden zijn, veel positieve media-aandacht kreeg. Het Engelstalige dagblad Arab News schreef dat er geschiedenis wordt geschreven. Dinsdag, voordat de paus terugkeert naar Rome, gaat hij nog voor in een eucharistieviering in open lucht voor ongeveer 135.000 katholieken in een sportstadion van Abu Dhabi. Een unicum in de geschiedenis van het Arabische schiereiland.
Bron: VIS/Reuters/WCC