Hoe Charlie Brown de echte betekenis van Kerstmis ontdekt
Charles Schulz is de geestelijke vader van Charlie Brown, Snoopy en de andere Peanuts, de strip die verscheen van 1950 tot een dag na het overlijden van de tekenaar in 2000.
In 1965 genoot hij al grote bekendheid toen hij werd gevraagd om mee te werken aan een animatiefilm als kerstspecial op de televisiezender CBS. Coca Cola sponsorde de productie, op voorwaarde dat er een paar referenties naar het merk in zouden worden verwerkt.
Schulz had het niet zo begrepen op de commercialisatie van Kerstmis. Hij wilde dat Charlie Brown in het verhaal op zoek zou gaan naar de eigenlijke betekenis van Kerstmis en hij wilde een lang Bijbelcitaat in het scenario verwerken.
De zender was fel gekant tegen de richting die het project uitging en ook de producer en de animator hadden zo hun twijfels. 'Weet je wel zeker dat je dit wilt doen? Zou dit de show ten onder laten gaan?' vroegen ze Schulz op de man af. Maar die hield voet bij stuk: 'Als wij het niet doen, wie dan wel?'
Charlie Brown op zoek naar Kerstmis
En dus gaat een melancholische Charlie Brown te midden van het commercialisme op zoek naar antwoorden op de vraag wat Kerstmis echt betekent. Charlie wil met de andere kinderen een kerstspel opvoeren en gaat voor het decor op zoek naar een kerstboom. Tussen alle nepbomen is er echter maar één zielig écht boompje te krijgen, tot grote hilariteit van de andere kinderen. In een emotionele uitbarsting roept Charlie zijn klaagzang: 'Ik had dit kleine boompje niet moeten kiezen. Alles wat ik doe, wordt een ramp. Ik denk dat ik niet echt weet waar Kerstmis om draait. Is er dan niemand die weet waar Kerstmis om draait?'
Waarop Linus met zijn onafscheidelijke dekentje op Charlie toestapt en zegt: 'Tuurlijk, Charlie Brown, ik kan je vertellen waar Kerstmis over gaat.' Hij stapt op het podium, vraagt om licht, en citeert in een lange monoloog de Bijbelpassage Lucas 2,8-14:
In de omgeving bevonden zich herders die in het open veld gedurende de nacht hun kudde bewaakten. Plotseling stond een engel des Heren voor hen en zij werden omstraald door de glorie des Heren, zodat zij door grote vrees werden bevangen. Maar de engel sprak tot hen: 'Vreest niet, want zie, ik verkondig u een vreugdevolle boodschap die bestemd is voor het hele volk. Heden is u een Redder geboren, Christus de Heer, in de stad van David. En dit zal voor u een teken zijn: gij zult het pasgeboren kind vinden, in doeken gewikkeld en liggend in een kribbe.' Opeens voegde zich bij de engel een hemelse heerschare; zij verheerlijkten God met de woorden: 'Eer aan God in den hoge en op aarde vrede onder de mensen in wie Hij welbehagen heeft.'
Bekijk het fragment
Engels, zonder ondertitels.
Een week voor de uitzending kregen CBS-directeuren de film te zien. Ze waren er op z'n zachtst gezegd niet gerust op. 'Dat Bijbelgedoe maakt ons bang,' zeiden ze en de afwezigheid van een lachband ter ondersteuning van de grappige scènes, vonden ze afwijkend en raar. Ze vreesden dat het een grote flop zou worden.
Het tegendeel gebeurde. De première op 9 december 1965 werd bekeken door de helft van alle Amerikanen. De recensies waren lovend en de film won verschillende prijzen. Voor Schultz was het de eerste van een hele serie specials voor tv. A Charlie Brown Christmas werd gedurende 56 jaar elk jaar opnieuw uitgezonden in de kerstperiode. Ook nu is hij exclusief te herbekijken via Apple TV+.
De oprechte zoektocht van Charlie Brown naar wat écht is, heeft nog niets aan actualiteit ingeboet, te midden van commercialisatie, fake news en de eindeloze negatieve commentaren op sociale media.
Bron: National Catholic Reporter (Engels)