30ste verjaardag van fatwa tegen Salman Rushdie
Dertig jaar geleden kondigde de Iraanse geestelijke leider ayatollah Ruhollah Khomeini een fatwa af tegen Salman Rushdie, de Britse schrijver van het controversiële boek De Duivelsverzen. Khomeini beschuldigde Rushdie van belediging van de profeet Mohammed en eistte dat de schrijver ter dood zou gebracht worden. Sindsdien leeft Rushdie ondergedoken.
De publicatie van de roman veroorzaakte destijds een schok in de islamitische wereld. De Iraanse revolutie was op dat moment slechts een decennium oud. De Sovjet-Unie stond aan de rand van de afgrond, nadat de Russische militairen uit Afghanistan waren verdreven door de door de VS gesteunde moedjahedien. Moslims in het algemeen en Pakistaanse moslims in het bijzonder eisten de eer op voor het toedienen van de nederlaag aan een wereldmacht.
Vanaf dan zouden islamitische extremisten handig gebruik maken van de beschuldiging van godslastering om tegenstanders in diskrediet te brengen en de eigen macht te vergroten. Politici werden vermoord, Europese landen bedreigd met nucleaire vernietiging en studenten werden gelyncht.
De roman van Rushdie en de fatwa die daarop volgde betekenden een dijkbreuk, zegt de Pakistaanse journalist Shahid ur Rehman. Volgens Khalid Ahmed, auteur van een boek over de sektarische kloof in Pakistan, betekende de fatwa het begin van een verschrikkelijke achteruitgang van het intellectuele discours in de islam. De fatwa van Khomeini was de eerste fatwa die werd afgekondigd door een islamitische staat. Tot op vandaag herinnert hij ons eraan hoe gevaarlijk de inmenging van religie in de vrije meningsuiting is.
Bron: Daily Mail