Paus: 'Technologie moet ten dienste staan van de mens'
Paus Franciscus heeft maandag tijdens een ontmoeting met de Pauselijke Academie voor het Leven benadrukt dat christenen, te midden van de snelle technologische vooruitgang, een bijdrage moeten leveren tot een universele oplossing voor de bio-ethische vragen die daarbij worden opgeroepen. Die bijdrage richt zich niet enkel tot de wetenschap en wetenschappelijk onderzoek, maar bij uitbreiding ook tot de zorg.
Een blind gebruik van techniek gaat niet enkel ten koste van de mens, maar brengt ook onherstelbare schade toe te brengen aan de aarde. Paus Franciscus.
Franciscus vestigde de aandacht van de wetenschappers op een dramatische parodox: De mensheid beschikt over wetenschappelijke en technische mogelijkheden die hem in staat stellen om algemeen welzijn te bereiken. Maar in de plaats daarvan stellen wij eerder een verergering van de conflicten vast en een neiging om zichzelf op te sluiten.
Dit gebeurt volgens hem als technologische ontwikkeling gebaseerd is op efficiëntie, maar geen antwoord kan bieden op de meest diepzinnige vragen van de mens.
Uiteindelijk dreigt de machine de mens te leiden, in de plaats van de mens de machine. Paus Franciscus.
De paus benadrukte dat de technologische vooruitgang door de globalisering ook steeds meer universeel is. Daarom is er ook nood aan een universele ethiek, die oriëntatie kan bieden bij nationale en internationale regels. Paus Franciscus moedigt christenen aan om hun stem te verheffen in het debat over bio-ethiek, om er toe bij te dragen dat het buitengewone potentieel van nieuwe ontdekkingen ten dienste wordt gesteld van de mensheid.
Bron: VIS/I.Media/SIR