Koning Filip viert mee Zondag van de Orthodoxie

Het orthodoxe aartsbisdom van België bestaat 50 jaar. Koning Filip, kardinaal De Kesel en andere personaliteiten namen deel aan een plechtige viering.
18/03/2019 - 12:19

Zondag 17 maart was een belangrijke dag voor de orthodoxe kerk van België. De Zondag van de Orthodoxie, gevierd in aanwezigheid van Koning Filip, luidde het begin in van een Jubeljaar voor het orthodox aartsbisdom, dat 50 jaar geleden opgericht werd en in 1985 officieel erkend door de Belgische Staat. Het is de eerste maal dat een gekroond staatshoofd de orthodoxe kerk bezoekt na de erkenning door de staat in 1985 en het bezoek van Koning Boudewijn aan de kerk van de Heilige Apostel Andreas in Gent in 1980.

Aan de viering namen ook kardinaal De Kesel, orthodoxe kerkleiders uit diverse kerken, politici, diplomaten en religieuze leiders uit de erkende religies deel. De viering werd voorgegaan door metropoliet Athenagoras. Aan het einde ontving de koning een icoon van de Heilige Apostel Filip en een ruiker bloemen. Minister Koen Geens werd bedankt voor de uitstekende samenwerking en steun voor de noden van de orthodoxe kerk. Hij ontving een icoon van de HH. Kyrillos en Methodios, patroonheiligen van Europa. Kardinaal De Kesel ontving een zilveren borstkruis.

Orthodoxe Kerk in België

De Orthodoxe Kerk is sinds de 19de eeuw in België aanwezig. Parochies verspreid over het hele land tellen vandaag ongeveer 150.000 orthodoxe christenen. De Zondag van de Orthodoxie herdenkt het 7de en laatste Oecumenisch Concilie in 787 in Nicea. Daar werd verklaard dat iconen voorwerpen zijn van verering, net zoals het kruis en de Bijbel. De Zondag van de Orthodoxie is tegelijk de viering van de eenheid van de diverse orthodoxe kerken in België.

Viering van de Zondag van de Orthodoxie in Brussel, voorgegaan door metropoliet Athenagoras.
Viering van de Zondag van de Orthodoxie in Brussel, voorgegaan door metropoliet Athenagoras. © Orthodoxie