Kleine katholieke gemeenschap geeft paus warm onthaal in Marokko
Het pausbezoek aan Marokko staat vandaag in het teken van de ontmoeting met de katholieke gemeenschap in het land. Vanmorgen bezoekt paus Franciscus een sociaal centrum in Temara. Daarna wordt uitgekeken naar de ontmoeting met priesters, religieuzen en vertegenwoordigers van de Wereldraad van Kerken in de kathedraal van Rabat. Na de middag gaat de paus voor in een eucharistieviering in het Prins Moulay Abdellah-Stadion met 10.000 gelovigen.
Volgens aartsbisschop Santiago Agrelo Martinez van Tanger telt de katholieke gemeenschap in Marokko 23.000 gelovigen, onder wie vele migranten. Zij vertegenwoordigen nauwelijks 0,07 procent van de bevolking en zijn verdeeld over twee kerkelijke districten, met 35 parochies in totaal. Marokko telt 4 bisschoppen en 46 priesters, waarvan twee derde religieuzen. Daarnaast zijn er nog 178 vrouwelijke religieuzen en 14 jongeren volgen een opleiding aan het seminarie.
Steun voor vluchtelingen blijft prioriteit
Aartsbisschop Agrelo Martinez benadrukt het belang van de ontmoeting van zaterdag in het centrum van Caritas Marokko. Dat helpt de aandacht vestigen op de benarde situatie van migranten in Noord-Afrika. Volgens de aartsbisschop is die zorg voor migranten een van de belangrijke pastorale bekommernissen van de katholieke Kerk in zijn land. Met de steun van de internationale gemeenschap runt Caritas Marokko drie opvangcentra voor vluchtelingen in Rabat, Casablanca en Tanger, waar vorig jaar een 10.000-tal mensen werden opgevangen. Naast advies worden ook medische hulp, voedsel, medicijnen en dekens aan de meest behoeftigen verschaft. Bij de begeleiding gaat de aandacht vooral uit naar zwangere vrouwen en niet-begeleide minderjarige vluchtelingen.
Wij hopen dat dit bezoek Marokko kan helpen om vooruitgang te maken in het dossier migratie. Soms verliezen wij de hoop, geeft mgr. Agrelo Martinez toe. In zijn aartsbisdom Tanger bevinden zich de twee Spaanse enclaves van Ceuta en Melilla, waar vluchtelingen telkens opnieuw proberen om over de zes meter hoge omheining met prikkeldraad aan de grensovergangen te klimmen. Vorig jaar waagden tienduizenden mensen vanuit het noorden van Marokko de levensbedreigende oversteek van de Straat van Gibraltar.