Johan Verstraeten is voorzitter Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede

Johan Verstraeten, de nieuwe voorzitter van Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede, is professor aan de KU Leuven en expert in de sociale leer van de Kerk.
05/04/2019 - 16:05
‘House of Compassion’ organiseert vanavond een webinar met Johan Verstraeten en Denis Leblond over de broederlijkheid
‘House of Compassion’ organiseert vanavond een webinar met Johan Verstraeten en Denis Leblond over de broederlijkheid © Maîtrise/Bisdom Gent

Johan Verstraeten, professor aan de KU Leuven en een expert in de sociale leer van de katholieke Kerk, is de nieuwe voorzitter van het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede (NRV). Hij volgt er kanunnik Luk De Geest op, die in juli 2018 onverwacht overleed. Johan Verstraeten is doctor in de godgeleerdheid en licentiaat in de godsdienstwetenschappen. Hij is gewoon hoogleraar aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven, lid van de Onderzoekseenheid Theologische en Comparatieve Ethiek en directeur van het Centrum voor de Studie van de Sociale Leer van de Kerk.

Professor Verstraeten is gespecialiseerd in bedrijfsethiek, spiritualiteit en leiderschap, katholiek sociaal denken en vredesethiek. Hij is lid van de redactie van Ethical Perspectives, Business Ethics: A European Review en Journal of Catholic Social Thought. Van 1990 tot 2000 was hij directeur van het Overlegcentrum voor Christelijke Ethiek en van 1996 tot 2004 achtereenvolgens directeur en voorzitter van het European Ethics Network. Hij is lid van de Bisschoppelijke Commissie Kerk als dienst aan de wereld van de bisschoppenconferentie van België en gastdocent aan de Avicenna Academievoor Leiderschap.

Het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede (NRV) is een netwerk van negen christelijk geïnspireerde solidariteitsorganisaties die werkzaam zijn in de Vlaamse samenleving. De lidorganisaties bundelen hun krachten voor de bevordering van de menselijke waardigheid, rechtvaardige maatschappelijke verhoudingen en geweldloos verzet tegen alle vormen van uitsluiting. Die inzet ligt in het verlengde van en wordt geïnspireerd door de traditie van het sociaal denken van de katholieke Kerk. In het spoor van de sociale leer van de Kerk en de recente klimaatconferenties kwam er de afgelopen jaren ook meer aandacht voor de zorg voor de planeet en de gevolgen van de opwarming van de aarde, als belangrijk onderdeel van de gemeenschappelijke inzet voor een rechtvaardige en vredevolle toekomst.