Walter Zinzen: Wij zitten vast in een oorlogsretoriek [Otheo Radio]
Soundcloud
Walter Zinzen kent u als VRT-gezicht, de man van vooral Terzake, Panorama en het programma dat z’n naam had: Zinzen. Hij groeide op in Antwerpen, studeerde na de middelbare school filosofie bij de Witte Paters in Boechout en daarna Germaanse filologie (Nederlands en Duits met name) aan de KULeuven.
In 1963 vertrok hij naar Congo waar hij drie jaar leraar Nederlands, Engels en Duits was aan een meisjesschool in Lubumbashi, de mooiste tijd van zijn leven, aldus Zinzen. Congo en bij uitbreiding Afrika zouden hem nooit nog loslaten.
Zinzen publiceerde in 2006 een boek over de Belgische politiek: De wereld is een schouwtoneel maar wie doet de regie? waarin hij het functioneren van de democratie onderzoekt en wijst op de gevaren die haar bedreigen. Die gevaren zijn vandaag aanzienlijk meer uitgesproken. Ook over Congo publiceerde Zinzen met Mobutu, van mirakel tot malaise (1995), Kisangani, verloren stad (2004), Oost-Congo, het verloren paradijs (2009) en Mobutu, de Luipaard.
In 2020 kwam van hem het boek Migranten aller landen uit, een oproep tot mededogen 'gebaseerd op feiten in plaats van verzinsels'.
Wij zitten vast in een oorlogsretoriek. Mijn devies blijft ondanks alles en tegen alles in: nie wieder Krieg.
Op 21 juli 2001 kreeg Zinzen de Prijs voor de Democratie voor zijn rol als journalist en het naar hem genoemde televisieprogramma. De jury bekroonde Zinzen als eerbetuiging aan journalisten die een beroepsdeontologie boven de marktwetten en verkoopcijfers stellen. De jury wilde hiermee tevens benadrukken dat ze van oordeel was 'dat het publieke debat, van levensbelang voor een politiek democratie onder grote commerciële druk staat en dreigt te verschrompelen.'
Leo A. De Bock, een tijdlang collega van Walter Zinzen, sprak met hem over geloof, hoop en wanhoop, oorlog en vrede.