'Kruiperij' en 'afgoderij': theoloog is niet mals voor religieus vertoon tijdens inauguratie Trump
Als Europeanen kijken we altijd wel met enige verwondering naar het gebruik van religieuze (christelijke) symbolen, gebaren en uitdrukkingen in de Amerikaanse politiek.
Maar zelfs naar Amerikaanse maatstaven was de religieuze opluistering van de inauguratie van Donald Trump tot 47ste president van de Verenigde Staten ongezien. Er was een openingsgebed door kardinaal Timothy Dolan, aartsbisschop van New York, een preek door evangelist Franklin Graham en zegenbedes door rabbi Ari Berman, pastor Lorenzo Sewell en de gepensioneerde katholieke priester Frank Mann. Imam Husham Al Husainy gaf op het laatste moment verstek. Toppunt was zonder twijfel de verklaring van Trump zelf dat hij 'door God werd gered om Amerika opnieuw groot te maken'.
De kruiperij van de Amerikaanse geestelijken bij de inauguratie van Trump doet me denken aan het Kremlin van Vladimir Poetin en de Russisch-Orthodoxe Kerk – ondanks al hun meningsverschillen.
Massimo Faggioli
Kerkhistoricus, Villanova University, Philadelphia
De in de VS werkende Italiaanse kerkhistoricus Massimo Faggioli trekt voor het Duitse katholieke nieuwsagentschap KNA parallellen tussen de inauguratie van Trump en het religieuze machtsvertoon in het Kremlin van Vladimir Poetin. Daar is de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill een vurig verdediger van de politiek van de Russische president. 'De kruiperij van de Amerikaanse geestelijken bij de inauguratie van Trump doet me denken aan het Kremlin van Vladimir Poetin en de Russisch-Orthodoxe Kerk – ondanks al hun meningsverschillen.'
Faggioli waarschuwt voor een even gevaarlijke verwevenheid van religie en politiek in de VS. Volgens de vooraanstaande kerkhistoricus markeert de inauguratie van Trump de overgang van 'een nationaal christendom naar een hofchristendom waarin de wil van de keizer wet is en het paleis vol valse profeten is'.
De docent aan de katholieke Villanova University in Philadelphia uitte ook zijn verbazing over de betrokkenheid van de New Yorkse kardinaal Timothy Dolan. 'In zijn gebed vroeg Dolan God om de "aspiraties" van Trump te zegenen zonder te specificeren hoe die ambities er vanuit christelijk perspectief uit zouden moeten zien.'
Dat verschilde nogal van de boodschap van paus Franciscus die Trump een paar uur eerder van zijn gebed verzekerde en tegelijk zei te hopen dat Amerika onder Trump 'er altijd naar zal streven een rechtvaardigere samenleving op te bouwen waarin geen plaats is voor haat, discriminatie of uitsluiting'.
Bronnen: Katholisch (Duits)