Christenen vieren dood en de opstanding van Christus

Paus Franciscus spreekt op de middag in Rome zijn 'Urbi et Orbi'-zegen over de stad en de wereld uit.
21/04/2019 - 12:31

Wereldwijd vieren naar schatting 1,25 miljard katholieken, anglicanen, oud-katholieken, protestanten en gelovigen van enkele orthodoxe Kerken vandaag Pasen, het belangrijkste feest van de christenen en het hoogtepunt van het kerkelijke jaar. Hiermee houden de christenen de herinnering aan het lijden, de dood en de verrijzenis van Jezus Christus levendig. Komend weekend vieren nog eens 250 miljoen Oosterse en orthodoxe christenen, die de juliaanse kalender volgen, hun paasfeest.

In Rome ging paus Franciscus zaterdagavond om 20.30 uur voor in de paaswake in de Sint-Pietersbasiliek. Na het aansteken van de paaskaars en de uitreiking van licht onder de aanwezigen werd zoals elk jaar een groep catechumenen gedoopt. Ook in ons land werden in de paaswaken 244 volwassen vrouwen en mannen gedoopt, 5 meer dan vorig jaar.

Sinds 2010 steeg het aantal catechumenen of volwassen dopelingen in ons land van 143 tot 244 dit jaar.

Pasen wordt traditioneel door kerkgemeenschappen in de hele wereld gevierd. De (aarts)bisschoppen en patriarchen van de verschillende christelijke kerken in Jeruzalem hebben in hun paasboodschap een oproep gedaan om de multireligieuze en multiculturele status van Jeruzalem te beschermen. Bisschop Johan Bonny kwam vanmorgen al vroeg voor de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal samen met afgevaardigden van de christelijke Kerken om hun paaswensen uit te wisselen.

Paasviering in Rome
Paasviering in Rome © Vatican Media

In Rome ging paus Franciscus te midden van duizenden bloemen uit Nederland voor in de paasviering. De paasviering, onder een bewolkte hemel op het Sint-Pietersplein, werd overschaduwd door het nieuws van de verschrikkelijke aanslagen in Sri Lanka. In zijn preek tijdens de paaswake, zaterdagavond, drukte paus Franciscus de gelovigen op het hart om zich niet te laten ontmoedigen door problemen. Pasen moet een aansporing zijn tot hoop, ook al lijkt het vaak alsof inspanningen hun doel niet bereiken. Het verhaal van Jezus maakt duidelijk dat de “overgang van geslotenheid naar gemeenschap, van troosteloosheid naar troost, van angst naar vertrouwen” mogelijk is.

Straks, op de middag, volgt de 'Urbi et orbi'-zegen over de stad en de wereld. De feestelijke zegen wordt sinds de dertiende eeuwdoor de paus telkens met Kerstmis en met Pasen uitgesproken. De twee voorgangers van Franciscus, paus Joannes Paulus II en Benedictus XVI, spraken bij de zegen ook nog hun paaswensen in meer dan zestig talen uit. Maar dat gebruik, dat veel tijd in beslag nam, is door Franciscus geschrapt.

Bron: VIS/Kathpress.at