Winkelbus brengt minder mobiele mensen naar de supermarkt
Samana, het vroegere CM Ziekenzorg, heeft maandag het proefproject voor een winkelbus gelanceerd. Daarbij worden, in samenwerking met stad Antwerpen, vier weken lang op maandag, minder mobiele mensen uit de wijk Luchtbal met de winkelbus naar de supermarkt gebracht. Vrijwilligers van Samana brengen al langer boodschappen aan huis bij mensen die dit zelf niet meer kunnen. Deze dienstverlening voor mensen die minder mobiel zijn door ziekte, handicap of ouderdom wordt nu uitgebreid, verduidelijkt directeur Johan Tourné van Samana. In de vereniging engageren zich ruim 25.000 vrijwilligers om chronisch zieke mensen, zorgbehoevende personen en hun mantelzorgers de nodige kracht te geven om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen.
Met de winkelbus komen wij tegemoet aan de vraag van mensen om nog zelf te gaan winkelen, als er geen winkels in de buurt zijn. Samana
Johan Tourné: Onze Samana Boodschappenlijn biedt een oplossing voor mensen die zelf niet meer kunnen winkelen. Vrijwilligers brengen hun boodschappen aan huis, wanneer ze zelf naar de winkel gaan. Zo ontstaat er dikwijls een prettig contact tussen beiden. Uit een tussentijdse evaluatie van de Samana Boodschappenlijn blijkt dat minder mobiele mensen ook zelf willen winkelen. Zelf je favoriete product kiezen, nieuwe zaken ontdekken, opnieuw onder de mensen komen, zijn maar enkele redenen. Daarbij stuiten zij echter op verschillende problemen zoals een beperkte mobiliteit of het ontbreken van winkels in hun onmiddellijke omgeving.
De keuze voor Luchtbal gebeurde niet toevallig. De Antwerpse wijk is een druk bevolkte woonwijk met veel hoogbouw, waar nauwelijks nog winkels zijn. De bewoners, ook diegenen die oud en ziek zijn, moeten naar Merksem om daar hun boodschappen te doen. Dat stimuleerde Samana en de stad Antwerpen om een uniek pilootproject op te zetten, waarbij sinds maandag 29 april een rolstoeltoegankelijke winkelbus, minder mobile mensen van de wijk Luchtbal naar de Colruyt in Merksem brengt. Daar krijgen de deelnemers alle tijd en hulp om rustig hun boodschappen te doen. Nadien brengt de bus hen terug naar de opstapplaats. Na de proefperiode volgt een evaluatie en wordt het project eventueel bijgestuurd en eventueel uitgebreid naar andere wijken of regio’s.
Bron: Samana