Norbertijnen van Grimbergen brouwen opnieuw abdijbier

De norbertijnenabdij van Grimbergen wil unieke en uitzonderlijke bieren creëren met nooit eerder geproefde smaken.
22/05/2019 - 16:37
... In afwachting van het abdijbier dat binnen de kloostermuren wordt gebrouwen.
... In afwachting van het abdijbier dat binnen de kloostermuren wordt gebrouwen. © Grimbergen

De abdij van Grimbergen, de oudste bewoonde norbertijnenabdij van België, gaat binnen de muren van de abdij opnieuw bier brouwen. Het is al sinds de Franse Revolutie geleden dat er nog binnen de abdijmuren bier werd gebrouwen. De microbrouwerij van Grimbergen krijgt een jaarproductie van 10.000 hectoliter. Daarmee houden wij het kleinschalig, legt pater Karel Stautmans uit. De brouwerij komt op de plaats waar tot aan de 18de eeuw bier werd gebrouwen.

Het bier wordt gebrouwen op basis van oude ingrediëntenlijsten uit de middeleeuwse boeken van de abdijbibliotheek.

De paters, die de oude brouwtraditie willen combineren met de hedendaagse kennis van moderne technieken, kregen recent toestemming om met de bierproductie te starten. In augustus starten de bouwwerken van de brouwerij. Het is de bedoeling dat het bier daarna tegen de tweede helft van 2020 op de markt komt, zowel regionaal als via het commerciële circuit. Voor de expertise werd een beroep gedaan op Carlsberg en Alken-Maes, die nu al de verschillende Grimbergen-bieren brouwen in Alken.

In de norbertijnenabdij leven nog elf paters, tussen 50 en 90 jaar. Met het oog op de productie volgde subprior-provisor Karel Stautemas een bacheloropleiding Brouwmeester in Kopenhagen.

Bron: De Standaard/De Tijd